Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Otkriveno spomen-obilježje za 16 nevino stradalih Srba

Datum objave: subota, 17 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Jelenka i Jovan Serdar, djeca preživjelih mještana sela Serdari, otkrili su danas spomen-obilježje za 16 nevino stradalih Srba koje su prije 24 godine ubili, a potom masakrirali pripadnici hrvatsko-muslimanskih snaga.

Jelenka i Jovan Serdar, djeca preživjelih mještana sela Serdari, otkrili su danas spomen-obilježje za 16 nevino stradalih Srba koje su prije 24 godine ubili, a potom masakrirali pripadnici hrvatsko-muslimanskih snaga.Osveštanje spomen-obilježja, u prisusutvu članova porodica stradalih i brojnih građana, obavio je arhijerejski protonamjesnik Milenko Narić uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve
Kotor Varoš – osveštano spomen-obilj
Foto: SRNA

Osveštanje spomen-obilježja, u prisusutvu članova porodica stradalih i brojnih građana, obavio je arhijerejski protonamjesnik Milenko Narić uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Prethodno je na mjesnom groblju u Donjem Obodniku služen molitveni pomen.

“Danas se sjećamo strahota prošlosti, ali se zavjetujemo da nas prošlost neće paralisati. Naša je obaveza prema ovim nevino stradalim žrtvama da nastavimo Republiku Srpsku činiti boljom”, rekao je Narić.

Vijence na spomen-obilježje položili su članovi porodica nevino stradalih žrtava sela Serdari, opštinske boračke organizacije Kotor Varoš i SUBNOR-a, kao i načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović.

On je istakao da se zločin mora susresti sa svojom kaznom, a žrtve sa pravdom i satisfakcijom.

“Istina je potrebna i prošlosti i sadašnjosti, ali je najpotrebnija budućnosti, da se zločin nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi”, naglasio je Vučanović.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Gosto Trivunović rekao je da su građani Srpske dužni čuvati sjećanje, braniti istinu i tražiti pravdu, u ime prošlosti koja ne može biti promijenjena i budućnosti koja se mora graditi.

Sredstva za izgradnju spomen-obilježja obezbijedio je Miodrag Serdar, kome su stradali majka i brat u jednom od najtežih zločina u proteklom ratu.

Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri godine, a najstarija 60 godina.

U napadu muslimansko-hrvatskih snaga na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko /60/, Bosiljka /53/, Jelenko /31/, Radmila /21/, Slavko /60/, Danka /54/, Drago /47/, Mirko /31/, Slaviša /22/ i Spomenka Serdar /19/, Ljubica /40/, Slobodanka /12/ i Snježana Tepić /4/, Nikola Dukić /40/, te Slavko /55/ i Slavojka Bencuz /21/.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u selu Serdari, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.

Porodice nevino stradalih žrtava su poručile da je ovaj zločin opomena potomcima koji će živjeti na ovim prostorima da ne čine zlodjela kao što su činili njihovi nerazumni preci.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Kotor Varoš: Položeni vijenci na spomen-obilježja | Jadovno …

U početku biješe „Genocid“ (Propaganda u BiH 1991-1992 …

Decenija zatvora za masakr nad Srbima u BiH | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top