fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otkriveno spomen-obilježje poginulim borcima

U zaseoku Mišići u Skugriću kod Modriče otkriveno je i osveštano spomen-obilježje podignuto na mjestu susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa u operaciji „Koriror 1992“.

U zaseoku Mišići u Skugriću kod Modriče otkriveno je i osveštano spomen-obilježje podignuto na mjestu susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa u operaciji "Koriror 1992"
Modriča – otkriveno spomen-obilježje
Foto: SRNA

Spomen-obilježje, koje je podignuto na inicijativu Mjesne boračke organizacije Skugrić, uz podršku Opštinske boračke organizacije i opštine Modriča, otkrili su sinoć načelnik Modriče Mladen Krekić i dijete poginulog borca iz Skugrića Mladen Nikić.

Vijence na spomen-obilježje u prisustvu velikog broja mještana Skugrića, bivših boraca sa prostora Modriče i Šamca, položili su predstavnici opštinskih boračkih organizacija Modriče i Šamca i Gradske boračke organizacije Prijedor.

Ratni komandant tadašnjeg odreda „Tolisa“ Milorad Stanković iz Skugrića, učesnik akcije „Koridor 92“, rekao je da je 26. juna 1992. godine oko 16.00 časova, na liniji Živkovo Polje-Filomena-riječica Tolisa došlo do susreta boraca Prvog krajiškog korpusa sa borcima specijalnog bataljona Druge posavske brigade Istočnobosanskog korpusa.

„Živjeli smo u izolaciji i operacija `Koridor` do njenog završetka bila je nada da će se ovaj dio Posavine i zapadni dio Republike Srpske spojiti sa maticom Srbijom“, rekao je Stanković.

Načelnik Modriče Mladen Krekić i djete poginulog borca Mladen Nikić otkrili su u zaseoku Mišići u Skugriću kod Modriče spomen-obilježje podignuto na mjestu susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa u operaciji "Koriror 1992"
Foto: SRNA

On je istakao da je slobodan put do Srbije bila jedina mogućnost za snabdijevanje hranom i lijekovima, što je značilo ostanak i opstanak na ovom prostoru.

Milan Nikolić iz Obudovca, član tadašnjeg specijalnog bataljona Druge posavske brigade, naveo je da nikada neće zaboraviti trenutak susreta sa borcima iz do tada odvojenog dijela Republike Srpske.

„To su trenuci koji se ne zaboravljaju. Kada smo se približili, da bi smo bili sigurni jedni druge smo pitali za krsne slave, mjesta odakle dolazimo, i na taj način smo ostvarili do tada nepostojeću komunikaciju“, priča Nikić.

On je naglasio da je radost zbog oslobođenja puta prema Srbiji bila velika, a prekid izolacije, u kojoj je bilo više od 1,5 miliona Srba iz zapadanih srpskih zemalja, okarakterisan je kao spas od novog genocida.

Pomoćnik komandanta 43. Prijedorske brigade Čedo Šipovac rekao je da je proboj koridora bila borba za opstanak.

„Mjesto na kome su se spojile jedinice i probijen koridor treba da bude mjesto sjećanja na operaciju, ali i mjesto na kome se moramo sjećati žrtava – boraca koji su dali živote za `put života`, a posebno 12 banjalučkih beba, čija je smrt bila direktan povod za početak proboja iz obruča“, rekao je Šipovac.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Modriča Milutnin Vračević izjavio je Srni da će danas od spomen-obilježja u Skugriću do Duge Njive, mjesta odakle je komandovano operacijom „Koridor 92“, biti održan marš čija staza od 12 kilometara simbolizuje 12 banjalučkih beba.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Operacija Koridor: Evo kako je srpska vojska ginula za 12 beba …

Vojska Republike Srpske kroz fotografije: Operacija „Koridor …

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života, I deo | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: