Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OTKRIVENO SPOMEN-OBILjEŽJE STRADALIMA NA ILINDAN 1941. GODINE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna2.jpg

NOVI GRAD, 2. AVGUSTA /SRNA/ – U zaseoku Vurune u Donjem Vodičevu kod Novog Grada danas je otkriveno spomen – obilježje za 33 civila stradala na Ilindan 1941. godine. Među stradalima je i 14 djece do sedam godina, od kojih dvoje tek rođenih te 1941. godine.

Paroh Nenad Tomić, koji je osveštao spomen-obilježje i služio parastos, rekao je da su žrtve sve do eshumacije 2006. godine, „počivale u miru ali ne i u smiraju, jer nije bilo sahrane i opjela“.

„Danas smo otišli i korak dalje i osveštali dostojno spomen-obilježje koje će služiti za sjećanje i opomenu, a ujedno je to i naša zahvalnost njima što su stajali na straži otadžbine“, dodao je Tomić.

Načelnica opštine Novi Grad Snježana Rajilić naglasila je se još uvijek treba boriti protiv zaborava.

„Ovo je spomen-obilježje ljudima koji su stradali u strašnom zločinu i jedini veći zločin može biti taj da ih zaboravimo“, rekla je Rajilićeva.

Milan Landup iz Donjeg Vodičeva imao je devet godina kada je ustaškom pokolju u Vurunama izgubio majku, brata i sestru.

„Bio sam ranjen u grudi i glavu ali sam se nekako popeo na tavan i tako prežio, majka je uspjela jednu sestru sakriti u kacu i ona je ranjena ali je preživjela i živi u Baču“, ispričao je Landup.

Prema njegovim riječima, okolni mještani su se tada sakrili u vurunski podrum zbog neveremena i tu ih je opkolila i pobila ustaška vojska.

Nakon pokolja, na groblju nedaleko od same kuće u kojoj se desio zločin, sahranjene su 42 žrtve a preostale 33, koje u tom trenutku nije imao ko da sahrani, pokopane su u zajedničku grobnicu i tu su ostale do 2006. godine kada su ekshumirane i sahranjene.

Dio dokumentacionog materijala o stradanju u Vurunama je u Muzeju genocida u Beogradu, a jedan dio je u opštini Novi Grad.

Profesor Miloš Vujanović je, na osnovu prikupljenog materijala i sjećanja preživjelih, objavio 2008. godine knjigu o zločinu u Vurunama pod nazivom „Krvavi pečat“.

Tokom Drugog svjetskog rata, kada se zbroje vojne i civilne žrtve, u Donjem Vodičevu poginulo je 369 stanovnika.

Posjetu spomen-obilježju organizovala je Komisija za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova opštine Novi Grad u saradnji sa opštinskim SUBNOR-om i opštinskom Boračkom organizacijom Novi Grad

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: