fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otkrivena spomen-bista caru Nikolaju Drugom Romanovu

U selu Ritešić kod Doboja danas je otkrivena spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom, čije postavljanje je organizovalo Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, uz podršku ruske Ambasade u BiH.

U selu Ritešić kod Doboja danas je otkrivena spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom, čije postavljanje je organizovalo Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, uz podršku ruske Ambasade u BiH.
Otkrivanje spomen-biste caru Nikolaju Drugom
Foto: SRNA

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je da današnja aktivnost ukazuje koliko je tijesno isprepletena veza i sudbina ruskog i srpskog naroda, koji su se kroz istoriju međusobno kulturno, duhovno i humanitarno podržavali.

Ivancov je podsjetio da je car Nikolaj Drugi Romanov tokom Prvog svjetskog rata dao ultimatum zemljama saveznicima da srpskoj vojsci obezbijede evakuaciju na Krf.

Ruski ambasador je ukazao da se i danas susreću sa materijalnim i duhovnim prijetnjama i izrazio odlučnost za očuvanje pravoslavne kulture i civilizacije, dostojanstveno i kao primjer drugima.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan istakao je da Republika Srpska i njene institucije danas ne bi bile stamene i snažne bez podrške Ruske Federacije, s obzirom na unutrašnje probleme u BiH, te uticaj međunarodne zajednice.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ukazao je na važnost njegovanja srpsko-ruskih društava.

„Jako je važno da se upravo odnos prema Rusiji manifestuje i na ovaj način – što se prihvata njena istorija ispunjena stradalništvom velikog broja ljudi u stvaranju pravednijeg i boljeg svijeta“, rekao je Đokić.

On kaže da se i u Banjaluci počelo sa gradnjom pravoslavnog ruskog hrama posvećenog porodici Romanov.

O značaju srpsko-ruskog prijateljstva govorili su i predstavnik Ruskog vojno-istorijskog društva i Fondacije istorijske perspektive Konstantin Kopeljuk, zamjenik direktora „Moskovske kuće sunarodnika“ Vladislav Kurnuško, poslanik u Skupštini Srbije Dragomir Karić, a pismo podrške poslao je i princ Aleksandar Karađorđević.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajić rekao je da se u narednom periodu nastavljuju radovi na izgradnji kompleksa ruskog etno-sela i manastira Svete Matrone Moskovske.

Manifestaciji prisustvuju i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić, predstavnici Ruske pravoslavne crkve, te zvanice iz politike, privrede, kulture i društva.

Nakon ceremonije otkrivanja spomen-biste predviđena je dodjela diploma „Moskovske kuće sunarodnika“, te bogat kulturno-umjetnički program u kome će nastupiti hor Aleksandra Nevskog.

Ceremonija je organizovana u okviru tradicionalne manifestacije „Dani meda, rakije i pripremanja kotlića“, koja se održava u Ritešiću.

Od 2009. godine na inicijativu predsjednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zorana Gajića u Ritešiću se realizuje projekt izgradnje manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela.

Projekat je dobio blagoslov Srpske pravoslavne crkve i trenutno se završava izgradnja dominante crkve izgrađene u neo-ruskom stilu sa pet kupola, visine 19 metara, zvonikom i parohijskim objektom.

Vode se razgovori sa majstorima iz Rusije o oslikavanju unutrašnjih zidova hrama, a u završnoj fazi je i izrada konačišta.

Ciljevi ovog projekta su promovisanje ideje jedinstva svih pravoslavnih naroda, širenje ruskog jezika, kulture i književnosti na ovim prostorima.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Car Nikolaj slao Srbe da spasu otadžbinu | Jadovno 1941.

Rusiji, s ljubavlju | Jadovno 1941.

Prvi deo feljtona: Umalo zet ruskog cara | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: