Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otkriven spomenik knezu Lazaru

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić svečano je danas otkrio spomenik Svetom knezu Lazaru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić svečano je danas otkrio spomenik Svetom knezu Lazaru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.
Spomenik Svetom knezu Lazaru

“Lazar je ovde da ostane, jer su i Srbi ovde da ostanu. Da smo mogli podigli bismo spomenik da bude visok do neba, da se vidi sa svake tačke kugle zemaljske, ali ipak i ovakav, veliki je toliko da ga ne mogu nikuda odavde poneti i previše je lep i blistav da bi ga ikada mogli ostaviti”, rekao je Đurić, čestitajući Vidovdan okupljenim građanima.

On je istakao da se Srbija ne može voljeti bez Kosova i Metohije.

“Vidovdanska zakletva koju izgovaramo na Kosovu i Metohiji nije samo naša, to mora biti zakletva čitavog srpskog naroda”, rekao je Đurić.

On je naveo da srpski narod “ne bi postojao da nije bio zagledan u prošlost, da kroz čitavu svoju novovjekovnu istoriju nije gradio budućnost na temeljima stare slave i sa Kosovom na usnama i srcu”.

“Kosovska legenda ima svoju moralnu i duhovnu komponentu i poučava nas kako da budemo bolji ljudi”, rekao je Đurić.

On je dodao da se “poruka da je Kosovski boj izgubljen zbog nesloge i izdaje provlači kroz čitavu srpsku novovjekovnu istoriju kao zlokobni podsjetnik i upozorenje”.

“Ni danas poruka o važnosti sloge i jedinstva nije ništa manje aktuelna i istinita nego u vreme Karađorđa ili balkanskih i svetskih ratova”, rekao je Đurić dodavši da u budućnost se ne može ići bez jasnih i čvrstih društvenih vrijednosti i ideala.

Đurić je zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na snazi i viziji što je podržao postavljanje spomenika Svetom knezu Lazaru.

“Mnoge Vidovdane ćemo slaviti u budućnosti svaki put mudriji, sve složniji i sve jači, klanjajući se senima kosovskih junaka”, poručio je Đurić.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Sa mačem u ruci: Postavljen spomenik knezu Lazaru u Kos. Mitrovici

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: