fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otkriven spomenik Cernom i odata počast junacima sa Košara

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Kata Cerni, majka poginulog heroja sa Košara Tibora Cernog, otkrili su danas spomenik mladiću koji je kao pripadnik Vojske Jugoslavije /VJ/ junački poginuo braneći sa svojim saborcima zemlju od agresije terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, vojske Albanije i NATO.

Spomenik Tiboru Cerni

Vučić je, obrativši se roditeljima Cernog neposredno pred početak zvanične državne ceremonije, rekao da svi umiru jedanput, a da neki ne umru nikada.

Kata Cerni poručila je državi da vodi računa i da se sjeća onih koji su poginuli, da ne bi bilo da je njihova žrtva uzaludna, a da posebno vodi računa o onima koji su preživjeli i o budućnosti njihove djece.

„Generali Vi napred, a za Vama naša deca“, poručila je Kata Cerni.

Komandir streljačkog odjeljenja 125. motorizovane brigade Tibor Cerna je tokom bitke na Košarama svojevoljno napustio zaklon s namjerom da pomogne VJ da otkrije položaj snajperiste, koji je danima odnosio živote mnogih njegovih saboraca.

Ubrzo nakon što je izašao na otvoren prostor, primio je metak u grudi. Iako teško ranjen, uspio je da se održi na nogama do sljedećeg hica, koji ga je pogodio u vrat.

Prema svjedočenju njegovih saboraca, umro je izgovorivši riječi „za ovu zemlju vrijedi poginuti“.

Zahvaljujući njegovoj žrtvi, snajperista VJ je otkrio položaj neprijateljskog snajperiste, te ga je eliminisao.

Cerni je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbjednosti prvog stepena.

Tokom bitke na Košarama koja je vođena od 9. aprila do 10. juna 1999. godine, a kojom su junaci Košara spriječili kopnenu invaziju na Kosmet, poginulo je 108 pripadnika VJ, dok su zvanični gubici druge strane oko 200 mrtvih.

Bitka na Košarama smatra se jednom od najvećih bitaka u savremenoj srpskoj istoriji, a činjenica da se stotinak golobradih mladića oduprlo nadmoćnom agresoru u čijim redovima je bilo više hiljada boraca, čini je srpskim Termopilom.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Tibor Cerna junak | Jadovno 1941.

Moj tata je po zanimanju heroj | Jadovno 1941.

Košare, mera za Heroje | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: