fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nemci su masovno streljali četnike, ne partizane!

Nemci su streljali mnogo više četnika i pristalica Draže Mihailovića nego komunista, pokazuju brojni istorijski dokumenti koji tek sad isplivavaju na svetlo dana

0310-ratplak-21Telegraf i Miloslav Samardžić, autor mnogobrojnih knjiga o generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću i četničkom pokretu, nastavljaju da ispravljaju istorijske laži i da dokumentovano opovrgavaju lažnu istoriju koju su mnoge generacije učile na ovim prostorima.

Naime, najveća i najviše ponavljana zabluda o Drugom svetskom ratu glasi:

“Posle ustanka 1941. godine, četnici su prestali da se bore protiv okupatora zbog represalija u srazmeri od 100 Srba za jednog ubijenog Nemca, dok partizani nisu marili za to, pa su nastavili da napadaju Nemce“.

Navodno, pošto su videli da se četnici više ne bore, zapadni saveznici su preusmerili podršku na partizane, koji su, kako zbog svoje borbenosti, tako i zbog podrške, pobedili u građanskom ratu.

Ovaj mit je toliko jak da se ponavlja čak i u knjizi ”Nemački ratni plakat u Srbiji 1941-1944”.

0311-plakat-streljanih-250U toj knjizi su objavljeni gotovo svi sačuvani nemački ratni plakati o streljanjima talaca, pa svako može izbrojati da su Nemci streljali mnogo više četnika i ”pristalica Draže Mihailovića”, kako su ih zvali, nego komunista i njihovih pristalica.

Prava istorija Drugog svetskog rata, međutim, govori da su četnici napadali Nemce, kako 1941, tako i kasnije, a partizani četnike, jer je njima cilj bio borba za vlast u zemlji, a ne oslobođenje.

Ipak, ta priča je zamagljena propagandom socijalističke Jugoslavije, koja se i dalje neguje, od repriziranja partizanskih filmova, do svega ostalog.

Za razliku od današnjih istoričara – komunisti su dobro brojali.

Na to ih je naterao Dražin branilac dr Dragić Joksimović, koji je na suđenju 1946. pokazao hrpu plakata s imenima streljanih ”DM pristalica” – pitajući komuniste o kakvoj to saradnji četnika s Nemcima oni govore?

Tužilac Miloš Minić je lakonski odgovorio:

”Te nemačke objave, baš u tom pogledu što su naznačavale da su streljane pristalice Draže Mihailovića, pretežno su običan falsifikat”.

Onda su ekipe komunista krenule u akciju. Veliki broj plakata je uništen, a među njima i prvi koji je Joksimović pročitao: ”…U smislu saopštenja komandujućeg generala i zapovednika u Srbiji streljano je radi odmazde 520 pristalica Draže Mihailovića.”

Pošto se nisu zadovoljili uništavanjem dokaza, komunisti prelaze na falsifikovanje.

Tako su na nemačkom plakatu od 5. avgusta 1943. iskoristili činjenicu da se streljani komunisti nalaze iznad streljanih pristalica Draže Mihailovića (i jedni i drugi taoci su streljani u slučajevima kada Nemci nisu mogli da utvrde da li su za neku akciju odgovorni četnici ili partizani). Falsifikatori su prosto isekli donji deo plakata, zatim su potpis ”Feldkomandant” premestili u gornju polovinu – i onda je to štampano u raznim knjigama.

Srpska istorija

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: