fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otadžbina u srcu

Vojska Srbije obeležava praznik ispunjenjem brojnih zadataka, ponosna na ostvarene rezultate u izgradnji operativnih sposobnosti i doprinos miru u svetu

MC Odbrana / Jovo Mamula
MC Odbrana / Jovo Mamula

Dan Vojske Srbije, 23. april, obeležava se u znak sećanja na taj dan 1815. godine, kada je u Takovu podignut Drugi srpski ustanak. Na crkveni praznik Cveti, 11. aprila (23. aprila po novom kalendaru), srpske starešine okupile su se u Takovu i odlučile da, posle sloma Prvog srpskog ustanka i još težeg položaja naroda pod osmanlijskom vlašću, krenu u novi ustanak na čelu sa najuticajnijim među njima, Milošem Obrenovićem.

Ustanak je značio novi početak borbe za srpsku državu, koju je knez Miloš nastavio da vodi diplomatskim sredstvima, izborivši se za srpsku autonomiju u okviru Otomanskog carstva i uspostavljanja Kneževine Srbije, koja je imala svoju skupštinu, ustav i vladarsku dinastiju. U stvaranju srpske državnosti vojska je imala značajnu ulogu.

Nastavljajući te svetle tradicije, Vojska Srbije i danas ima jasnu viziju razvoja u ostvarivanju osnovnog cilja, odbrane zemlje i doprinosa miru. U stalnoj težnji da bude modernija, jača, bolje organizovana i opremljena, svojim resursima raspolaže racionalno, primereno ukupnoj materijalnoj mogućnosti društva. Najveći iskoraci učinjeni su u opremanju i modernizaciji, stvaranju modernog doktrinarnog okvira, novog sistema upravljanja obukom, razvoju koncepta operativnih sposobnosti, učešću u multinacionalnim operacijama… Najvažniji rezultati su jačanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije i sistema odbrane u celini i porast ugleda pripadnika Vojske i vojne profesije.

Dan Vojske Srbije nije samo praznik njenih pripadnika. Taj dan se u našoj tradiciji uvek doživljava kao praznik koji potvrđuje čvrstu vezu naroda i njegove vojske, koja nije prekinuta ni u najtežim danima ratova za slobodu i očuvanje državnosti. Na toj tradiciji Vojska danas gradi modernu oružanu silu, sposobnu da brani državu i narod pred novim izazovima i sukobljenim interesima na nikad spokojnom Balkanu. I danas, kao nekad, potrebno je mnogo državničke mudrosti i diplomatske veštine da se Srbija ugradi u novu političku i bezbednosnu arhitekturu Starog kontinenta, čuvajući prijateljstva svuda u svetu koja mogu pomoći njenoj političkoj stabilnosti i preko potrebnom ekonomskom napretku.

DOBROVOLjNO SLUŽENjE VOJNOG ROKA

Za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem vlada pojačano interesovanje produženjem njegovog trajanja na šest meseci, uz niz prednosti za mlade ljude koji ovim izborom znatno povećavaju svoje šanse za dobijanje stalnog posla, a najboljima se nudi mogućnost usavršavanja i dobijanja prvog podoficirskog čina. Produženjem trajanja služenja vojnog roka omogućava se dodatna obuka čime se unapređuju sposobnosti Vojske Srbije, snaži rezervni sastav, materijalno stimulišu vojnici povećanjem zarade u poslednja tri meseca služenja vojnog roka, a ovim produženjem rasterećuju se profesionalni vojnici koji će se više baviti usavršavanjem stečenih znanja i veština. Više od 8.500 mladića i devojaka od 2011. godine dobrovoljno je odslužilo vojni rok pod oružjem, a kako je vreme prolazilo interesovanje mladih ljudi za vojničku uniformu nije jenjavalo.

Radi afirmacije Srbije u širokom pokretu mira u svetu, Vojska se intenzivno osposobljava i ove godine u mirovne operacije nastaviće da šalje svoje pripadnike kao vojne posmatrače, štabne oficire, članove sanitetskih i timova za zaštitu brodova, kao pripadnike pešadijskih vodova i četa sa elementom za logističku podršku.

Vojska se oprema i modernizuje i zna šta joj nedostaje da bude još efikasnija odbrambena oružana sila, ali znalački koristi potencijale i u novom doktrinarnom okviru profesionalne vojske razvija i preispituje svoje sposobnosti prema standardima najrazvijenijih armija sveta.

Zato je poruka i ovog Dana Vojske Srbije – da njeni pripadnici ostaju ponosni čuvari istorijskog nasleđa srpske vojske i graditelji mirne i prosperitetne budućnosti Srbije.

Prvi zadatak Vojske Srbije je jačanje operativnih sposobnosti u cilju osiguranja bezbednost pred brojnim pretnjama i izazovima sve nemirnijeg sveta. Profesionalne jedinice Vojske Srbije težište obuke imaju na planiranju i izvođenju kombinovanih združenih vežbi komandi i jedinica. Najkompleksnija prošlogodišnja vežba bila je „Morava“ i na njoj su bili angažovani operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponente naše vojske, a delom i lica iz rezervnog sastava i jedinice radne obaveze. Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti na teritoriji cele Srbije, proverena su doktrinarna rešenja, organizacija i načela upotrebe, posebno taktike, tehnike i procedure komandi i jedinica koje su izvršavale zadatke odgovora na krizu u odbrani zemlje i pomoći stanovništvu.

Visok nivo dostignute interoperabilnosti potvrđen je učešćem u multinacionalnim vežbama, ili kao domaćin u Srbiji ili kada njeni pripadnici odlaze u inostranstvo. Na našim poligonima i kabinetima prošle i ove godine radili su zajedno sa vojnicima iz više od 30 armija iz regiona, Evrope, Jugoistočne Azije, Afrike i Amerike.

Izdvajamo vežbu „Slovensko bratstvo 2016“, na kojoj su sa našim specijalcima učestvovali pripadnici Vazdušno-desantnih jedinica Ruske Federacije i specijalci armije Belorusije.

Multinacionalna vežba „Platinasti vuk 16“ u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovec“ takođe je okupila više stotina pripadnika partnerskih armija iz sedam država. Među njima i pripadnike Nacionalne garde Ohaja, s kojom već deset godina razvijamo veoma uspešnu saradnju.

Naše jedinice i specijalno obučeni timovi učestvovali su na vežbama u Nemačkoj, Grčkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Velikoj Britaniji, Crnoj Gori… Uspešno su nastupili i na vojničkim takmičenjima „Tenkovski biatlon“, „Otvorene vode“ i „Čisto nebo“ u Rusiji i Kazahstanu.

Vojska Srbije nosi poruku mira i nastoji da u regionu, evropskom i najširem međunarodnom okruženju, kao pouzdan partner, doprinosi izgradnji poverenja, bezbednosti i stabilnosti. To pokazuju aktivnosti u organizacijama, programima i inicijativama čija je Srbija članica, uz poštovanje vojne neutralnosti koju je proklamovala Narodna skupština.

Autor: V. N.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: