Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Osveštani temelji Hrama svetih mučenika jasenovačkih

Datum objave: četvrtak, 19 jula, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Temelji hrama Svetih mučenika jasenovačkih osvještani su u malom mjestu Međuvođe u kojem su za vrijeme Drugog svjetskog rata počinjeni veliki zločini nad Srbima.

Veliki dan za parohiju Međuvođsku koja je u posljednjih sedam decenija postojala samo na papiru, poručuje paroh Željko.

“Ni primjerenijeg mjesta, ni primjerenijeg povoda da ovdje, ispod Kozare, između dvije vode u Međuvođu, gdje je bilo prvo sječište svih onih stradalnika prije nekoliko decenija u stradanju tokom Drugog svjetskog rata, gdje su na putu ka najvećem stratištu, Jasenovcu, neki od njih ostavili svoje kosti, a najveći broj njih kroz Jasenovac zavšio u vječnosti”, kaže Željko Jevđenić, paroh knežički.

Mještani Međuvođa, ali i okolnih sela koji su došli u velikom broju kažu da im je sada srce puno. Oprostiti, ali ne i zaboraviti, njihova je poruka.

“Velika je stvar to da se mučenici spominju bilo gdje, a pogotovo ovdje gdje ih je stradalo najviše. Tako da sam srećan, ako se može biti srećan u ovakvim stvarima”.

“Meni je drago da ima crkva i da ovaj narod ima gdje da se pomoli Bogu. Pa to je savršenstvo”.

“To nam je centar ovdje svih nas, ovdje u Međuvođu i okolnim selima. Mislim da je to dobro za nas i za naš kraj”, kažu anketirani mještani Međuvođa.

Sveto mjesto posvećeno je stradanju Jasenovačkih žrtava u Drugom svjetskom ratu od strane Nezavisne Države Hrvatske. Sigurni smo da će ova crkva sijati posebnim sjajem i ponosimo se što smo dio nečega ovoliko bitnog za srpski narod, poručuju kumovi hrama.

“Poslije Drugog svjetskog rata je, neću reći ugašena, nego nije više funkcionisala Međuvođska parohija koja i dan danas postoji, a administrator ove parohije, devedesetih godina postao je paroh knežički, otac Jevđenić. Izgradnjom ove crkve   ponovo se uspostavlja parohija u Međuvođu”, kaže Darko Banjac, narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Potrebno je još 150 hiljada maraka od donacija vjernika i dobrih ljudi da crkva bude sagrađena. Mještani se nadaju da će zvuk zvona čuti do kraja sljedeće godine.

Izvor: ATV

Vezane vijesti:

Ustaše mu pre 70 godina uzele seku i još traga za njom …

Genocid o kojem se ćuti: Umrli u dečijem prihvatilištu Zagreb …

Revizionistički pamflet Igora Vukića o kozaračkoj djeci (2 …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top