fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Osveštani temelji crkve i krst u Spomen-kompleksu „Čardak“

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom osveštao je danas temelj i krst crkve Svetog apostola Tome u Spomen-kompleksu „Čardak“ koji je posvećen stradanju stanovnika Dervente koje su 1992. godine u naselju Čardak ubili pripadnici Hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

 Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom osveštao je danas temelj i krst crkve Svetog apostola Tome u Spomen-kompleksu "Čardak" koji je posvećen stradanju stanovnika Dervente koje su 1992. godine u naselju Čardak ubili pripadnici Hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.
Osveštani temelji i krst crkve u
Spomen kompleksu Čardak
Foto: SRNA

Episkop Hrizostom rekao je tokom besjede da je stradanje nevinih ljudi u Derventi jednako stradanju ranohrišćanskih mučenika, te zahvalio svima na zalaganju i pomoći u izgradnji Spomen-kompleksa „Čardak“.

„Niko od stradalih nije mogao da pomisli, a kamoli da ima saznanje da bi neko mogao da počini zločin. Nikakav grijeh nisu učinili, osim što su bili Srbi i patriote i što su nastojali da odbrane svoje kuće, porodice, narod i otadžbinu“, rekao je vladika Hrizostom.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika opštine Derventa Drago Knežević naveo je da Spomen-kompleks „Čardak“ predstavlja znak sjećanja na srpske civilne žrtve i da je izgrađen na mjestu na kojem se nalazila masovna grobnica Srba iz istoimenog naselja.

„Na ovom mjestu nalazila se masovna grobnica srpskih civila stradalih od zločinaca 1992. godine. Tu smo u decembru 1992. godine pronašli 19 tijela ubijenih Srba iz naselja Čardak“, istakao je Knežević.

On je dodao da postoji razočaranost jer je mali broj počinilaca zločina kažnjen.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom osveštao je danas temelj i krst crkve Svetog apostola Tome u Spomen-kompleksu "Čardak" koji je posvećen stradanju stanovnika Dervente koje su 1992. godine u naselju Čardak ubili pripadnici Hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.
Foto: SRNA

„To su veoma blage kazne. Posljednja je izrečena Almazu Neziroviću u trajanju dvije godine. To je bruka i sramota. On je počinio velike zločine, mučio je mnoge Srbe u logoru. U toku je suđenje Azri Bašić koja je zaklala Blagoju Đuraša, ali ne vjerujemo da će dobiti odgovarajuću kaznu“, kaže Knežević.

Kum temelja i krsta je Slaviša Đuraš, sin Blagoja kojeg je Azra prema svjedočenju logoraša zaklala 1992. godine u bivšem Domu JNA.

„Veliku zahvalnost dugujemo lokalnoj zajednici i načelniku koji su dali zemljište i finansijski pomogli izgradnju Spomen-kompleksa. Imao sam 16 godina kada je naselje Čardak, 26. aprila 1992. godine, okruženo, jedan dio mještana pobijen, a drugi odveden u logore“, rekao je Đuraš.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je prisustvovao činu osveštanja temelja i krsta, kaže da je lokalna zajednica sredstvima iz budžeta učestvovala u gradnji spomen-kompleksa.

Kum temelja i krsta je Slaviša Đuraš, sin Blagoja kojeg je Azra Bašić prema svjedočenju logoraša zaklala 1992. godine u bivšem Domu JNA.
Foto: SRNA

„Najmanje što su mogli živi Dervenćani da učine jeste da pomognu i izgrade spomen-kompleks. Ubijeni nisu bili zločinci, nalazili su se kod svojih kuća, a završili su na način koji je neljudski“, naveo je Simić.

U okviru Spomen-kompleksa nalaze se spomen-ploča i spomenik, kao i spomen-crkva koja je u završnoj fazi izgradnje i čije bi osveštanje trebalo da bude organizovano na Mali Vaskrs.

Spomen-kompleks gradi se pored magistralnog puta Derventa-Doboj.

Izvor: SRNA

Oznake: Čardak, osveštani temelji, Vladika Hrizostom, masovna grobnica

Vezane vijesti:

Danas osveštanje temelja crkve i krsta u spomen-kompleksu „Čardak“

Derventa: Osveštan spomen kompleks Čardak | Jadovno 1941.

obilježeno 23 godine od stradanja srba u naselju čardak

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: