fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OSVEŠTAN HRAM – PRVA VOJNA CRKVA U SRPSKOJ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/crkva-vojna.jpg

BIJELjINA, 30. SEPTEMBRA /SRNA/ – U bijeljinskoj kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ osveštan je obnovljeni spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, prva vojna crkva u Republici Srpskoj, podignuta 1994. godine.

Hram je osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Vladika Hrizostom rekao je nakon osveštanja da je ovo veliki dan za pripadnike Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, koji će se u hramu učiti strahu Božijem, ali i velikim idealima srpskih i hrišćanskih vojnika.

„Drago mi je da je ova generacija oficira i vojnika obnovila ovaj hram. Podigao ga je general Novica Simić sa svojim saborcima, u znak sjećanja na poginule pripadnike Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske“, dodao je vladika Hrizostom.

Vladika je rekao da je ovaj hram i uspomena na sve poginule u svim prethodnim ratovima i ustancima koje je srpski narod vodio za slobodu, pravo i dostojanstvo.

Vojni sveštenik Vaso Popović rekao je da su kumovi crkve predstavnici republičkih i lokalnih institucija, Crkve, kao i nekoliko pojedinaca.

„Kumova je 19 i svima je ukazana ista čast. Time šaljemo sliku o jedinstvu srpskog naroda u vremenu u kojem živimo, 100 godina od početka Prvog svjetskog rata“, dodao je Popović.

On je napomenuo da je ovaj hram ujedinio, spojio i sabrao srpski narod i institucije koje brinu o bezbjednosti građana u ovom gradu i u ovoj zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je da je posebno zadovoljstvo biti jedan od kumova hrama posvećenog svim stradalim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas.

„Imam posebnu čast da ispred Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske budem kum hrama, jer je MUP Srpske učestvovao u stvaranju Republike i dao veliku žrtvu da se njeni temelji uspostave i da je očuva mirnom i stabilnom“, istakao je Jovičić.

On je izrazio uvjerenje da će ovaj hram biti poruka mira, slobode ali i opomena svima da treba da se okupe i čuvaju svoju otadžbinu – Republiku Srpsku.

Osveštanju hrama u kasarni u Bijeljini prisustvovali su brojni gosti, među kojima i ministar pravde Srpske Gorana Zlatković, ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija i ministar porodice, omladine i sporta Srpske Nada Tešanović.

Ovaj Spomen-hram, dimenzija 14 sa 7,4 metra, sagrađen je od pune cigle, kao jednobrodna crkva bez kupola, sa jednim zvonikom i jednim zvonom.

U ljetopisu hrama zapisano je da ga podižu borci Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, s namjerom da sačuvaju vječnu uspomenu i molitveno sjećanje na sve poginule saborce koji su dali živote braneći otadžbinu i pravoslavnu vjeru.

Temeljna obnova hrama počela je 2010. godine, a finansirana je dobrovoljnim prilozima i trudom Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Centra javne bezbjednosti Bijeljina, Oružanih snaga BiH, Granične policije BiH, Profesionalne vatrogasne jedinice iz Bijeljine, Pravoslavnog dušebrižništva Srpske pravoslavne crkve, Gradske Boračke organizacije, Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine iz Bijeljine, kao i trudom i ljubavlju zahvalnog naroda Semberije i Majevice.

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara u Bijeljini čuva uspomenu i molitveno sjećanje na sve poginule policajce, vojnike, vatrogasce i vojne ljekare koji su postradali na dužnosti, kao i na sve ratne dobrovoljce Semberije i Podrinja iz oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

Uz osveštanje Spomen-hrama, na ovoj svečanosti obilježeno je i 100 godina od početka Velikog rata.

Na svečanosti u Kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini nastupio je umjetnički ansambl „Stanislav Binički“ Ministarstva odbrane Srbije i hor „Sveti kralj Stefan Dečanski“ iz Brčkog.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

OSVEŠTANjE OBNOVLjENE PRVE VOJNE CRKVE U REPUBLICI

OBNOVLjENA PRVA VOJNA SPOMEN–CRKVA U REPUBLICI SRPSKOJ

Obnovljena prva vojna spomen–crkva u Republici Srpskoj

Bijeljina – Osveštanje obnovljene prve vojne crkve u RS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: