Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Osvedočeni terorista: Kadri Veselji umešan u napad na autobus „Niš Ekspresa”

Datum objave: subota, 12 maja, 2018
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Predsednik tzv “skupštine” kosovskih separatista Kadri Veselji direktno je umešan u teroristički napad na autobus «Niš ekspresa» u Podujevu pre 17 godina, saznaju mediji na srpskom.

Mesto zločina nakon terorističkog akta.
Mesto zločina nakon terorističkog akta.

Prema navodima medija, podmetanje eksplozivne naprave pod autobus u kojem je stradalo 12, a povređeno četrdesettroje Srba, osmislila su dvojica ključnih ljudi ilegalne službe bezbednosti albanskih separatista ŠIK – Kadri Veselji i Džavit Haljitaj, a sa svim detaljima jednog od najstrašnijih zločina nad Srbima bio jeupoznat i takozvani “predsednik Kosova” Hašim Tači.

Veselji je u operativnom smislu bio organizator akcije, dok je u njenoj neposrednoj organizaciji i realizaciji učestvovalo 10 albanskih terorista.

Jedan od značajnijih učesnika ovog monstruoznog zločina bio je pokojni Agron Sulejmani, koga je Kadri Veselji povezao sa izvesnim pripadnikom tadašnjih tzv “Kosovskih policijskih snaga” zaposlenim na administrativnom prelazu Merdare, koji je imao zadatak da najavi dolazak autobusa.

– Sulejmani je sa ostalim članovima grupe u više navrata automobilom „opel vektra“ merio vreme potrebno da se od administrativnog prelaza stigne do mesta određenog za postavljanje eksploziva – otkriva naš sagovornik.

Eksplozivnu napravu sastavio je Škumbin Mehmeti koristeći protivtenkovsku minu obloženu kutijama eksploziva, najverovatnije C4, a paket je aktivirao Sulejmani nakon signala koji je dobio od Fljorima Ejupija. Sulejmani je koristio električni detonator uz akumulatorsko napajanje.

Škumbin Mehmeti
Škumbin Mehmeti
Prema podacima srpskih službi bezbednosti, u pretresu Mehmetijeve kuće, u jednoj od akcija UNMIK pronađene su kutije eksploziva identične onima koje su korišćene u napadu na autobus „Niš-ekspresa“.

– Tekst koji je danas objavio dnevi list “Blic” ne pominje ni jednom rečju da su podršku za ovaj teoristički zločin, pružali u stvari Amerikanci. Pročitajte intervju KM Novina sa tadašnjim oficirom KFOR-a zaduženim za medije: Kristijan Kaš: Teroristički napad u Livadicama izveden uz podršku SAD⇗

Kada je reč o odgovornosti Sulejmanija za ovaj zločin, operativna saznanja britanskih službi ukazuju da su u njegovom automobilu, u martu 2001. godine otkrivene eksplozivne supstance prisutne u protivtenkovskim minama.Informacije o prelasku autobusa preko administrativne linije Fljorim Ejupi dobio je od Ljatifa Gašija, a onda ih je on prosledio Sulejmaniju. Osim pomenutih, deo grupe bili su i pokojni Naim Kadriu, Sabit Geci, izvesni Faik, terorista sa nadimkom Daja.

 Fljorim Ejupi

Fljorim Ejupi

Nakon terorističke akcije, međunarodne snage bezbednosti na KiM su, zbog sumnje da su učestvovali u organizovanju i izvršenju ovog zločina, uhapsili pripadnike bivše OVK Ejupija, Jusufa Veljiua, Ćelja Gašija i Avdija Behljuljija. Istražni sudija UNMIK Okružnog suda u Prištini odredio je meru pritvora imenovanima, ali suVeljij, Gaši i Behljulji već posle sedam dana, oslobođeni a krajem 2001. godine, oslobođeni svih daljih optužbi usled “nedostatka dokaza”.

Od teroriste do skupštine

Kadri Veselji završio je terorističku obuku u Albaniji i Švajcarskoj. Nakon povratka na Kosovo i Metohiju i dešavanja na ovim prostorima devedesetih i početkom dvehiljaditih godina, došao je u situaciju da sve naučeno demonstrira u punom kapacitetu. Bio je član užeg rukovodstva terorističke grupe Adema Jašarija. Učestvovao je u više terorističkih akcija na srpske, ali i albanske civile.

Kadri Veselji
Kadri Veselji

U toku rata, bio je jedan od komandanata Glavnog štaba tzv “OVK” za pitanje bezbednosti. Skoro 20 godina na čelu je tajne nelegalne bezbednosne službe Hašima Tačija. Odnedavno predsednik ilegalnog parlamenta albanskih separatista. Svoj posao preneo je u legalne vode, bez ikakvih primedbi međunarodne zajednice.

Sudski proces: Nije odgovarao za zločine

Ejupija je Kfor uhapsio i on je jedno vreme proveo u istražnom zatvoru u američkoj bazi „Bondstil“, ali je pod potpuno nejasnim okolnostima pobegao i odatle prešao u Albaniju.

U vezi s tim kako je pobegao i ko mu je u tome pomogao postoje brojne kontroverze.

Sudski proces protiv Fljorima Ejupija pred Međunarodnim većem Okružnog suda u Prištini zbog ubistva 12 i ranjavanja 43 Srba, započet je 2005. godine. Glavni, zaštićeni svedok označen kao „Alfa“ je izneo saznanja o ekstremističkim aktivnostima Škumbina Mehmetija i Fljorima Ejupija, kao i podatke o njihovoj ulozi u događajima 17. marta 2004. Za svedočenje, ovaj zaštićeni svedok dobio je garancije da će dobiti azil u nekoj od zapadnoevropskih zemalja. Juna 2008. godine, Ejupi je osuđen na 40 godina, ali ga je takozvani Vrhovni sud Kosova pre nekoliko godina, u drugostepenom postupku oslobodio.

Veselji ni za ovaj, kao ni za jedan drugi monstruozni zločin, čiji je mozak bio, nije odgovarao.

Izvor: KM Novine

Vezane vijesti:

Albanac otkrio ko stoji iza pogroma Srba na Kosovu 17. marta …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top