Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Osumnjičeni za ratne zločine iz Hrvatske izručen pravosuđu BiH

Osumnjičeni Hasan Ružnić danas je u podne predat Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine na granici između BiH i Hrvatske, nakon čega je transportovan u Sarajevo gdje će ga ispitati postupajući tužilac.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Osumnjičeni se u okviru predmeta “Atif Dudaković i drugi” tereti za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u akciji “Sana 95” tokom 1995. godine.

Osumnjičeni je na osnovu međunarodne potjernice, raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, lišen slobode na području Hrvatske 29. jula, nakon čega je izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

U Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH vodi se istraga protiv navedenog osumnjičenog koji se tereti da je u svojstvu pripadnika Vojne policije 5. korpusa Armije BiH počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. godine.

Na navedenom lokalitetu je strijeljano i ubijeno najmanje 40 žrtava srpske nacionalnosti, civila kao i vojnika koji su se prethodno predali, a osumnjičeni se tereti da je lično učestvovao u strijeljanjima i pojedinačnim ubistvima preživjelih.

Hasan Ružnić je jedan od ukupno 17 osumnjičenih u predmetu Atif Dudaković i drugi, a njegovim izručenjem su svi osumnjičeni dostupni pravosuđu BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Radio slobodna Evropa

Vezane vijesti:

Dudaković naređivao: Zakolji sve što je srpsko | Jadovno 1941.

Dudaković: Rat još nije završen! | Jadovno 1941.

Nakon Halilovića i Dudaković poziva na rat!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: