fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OSUDITI OZNAČAVANjE ZLOČINA U POSLjEDNjEM RATU KAO GENOCIDNIH

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-ekonomije.jpg

DOBOJ, Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki izjavio je da treba osuditi označavanje zločina koji su se dogodili u posljednjim sukobima kao genocidne, navodeći da to predstavlja uvredu za članove jevrejskih porodica koje su tokom Drugog svjetskog rata bile u istinskom genocidu.

Vlajki je rekao novinarima u Doboju, gdje je otvorena izložba „Ekonomije jasenovačkog logora“ višeg kustosa Tanje Tuleković, da je subjektivno vezan za stradanja i izvršeni genocid nad jevrejskim narodom u Drugom svjetskom ratu.

On je ukazao da bi mnogi članovi njegove porodice preživjeli da su nacisti u to vrijeme primjenjivali „selektivnu koncepciju genocida“, koja se danas pripisuje srpskom narodu.

Autor izložbe u Jevrejskom kulturnom centru u Doboju Tanja Tuleković objasnila je da su ekonomije jasenovačkog logora predstavljale primitivan način snabdijevanja ustaša i njihovog bogaćenja.

Prema njenim riječima, sva srpska sela u okolini koncentracionih logora Jasenovac predstavljala su ekonomije. „Protjerivanjem i naknadnim likvidiranjem lokalnog stanovništva sticala su se materijalna bogatstva i njihova ljetina, što je predstavljalo primitivan način snabdijevanja“, izjavila je Tulekovićeva.

Sekretar Jevrejske opštine Doboj Dario Atijas rekao je da se obilježavanjem Dana holokausta odaje pomen i evocira sjećanje na 6.000.000 Jevreja stradalih tokom Drugog svjetskog rata.

On je naveo da je od nekada velike jevrejske zajednice u BiH preostala mala zajednica, koja danas pokušava da očuva duh i identitet na ovom prostoru.

Izložbu organizuju Javna ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“, u saradnji sa dobojskim Jevrejskim kulturnim centrom.

29. maja u 19.00 časova najavljeno je otvaranje izložbe i u Muzeju grada Zenice, gdje će biti izložena mjesec dana.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: