Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OSUDA ZLOUPOTREBE JASENOVCA RADI ANTIEVROPSKE PROPAGANDE

hrvatski evro.jpgJevrejska nevladina organizacija Margelov institut iz Zagreba osuđuje svaku vrstu pežorativnog pominjanja spomenika “Jasenovački cvijet” na mjestu bivšeg ustaškog koncentracionog logora u Jasenovcu radi propagande protiv ulaska Hrvatske u EU.

“`Jasenovački cvijet` spomenik je žrtvama tog logora. `Cvijet` simbolizuje život, nikoga ne vrijeđa, nikome ne prijeti, ne poziva na osvetu, a opet ne skriva istinu”, izjavio je Srni direktor Margelovog instituta Alen Budaj.

On kaže da “Jasenovački cvijet”, djelo vajara Bogdana Bogdanovića, “nije simbol nikakve mržnje, nego zaštićeni spomenik Republike Hrvatske”.

“Mi u Margelovom institutu smatramo da Evropa, u andragoškom smislu, nastoji da hrvatskom društvu usadi u svijest, posredstvom novca za svakodnevnu upotrebu, sjećanje na koncentracioni logor, koji neki Hrvati nevoljno ili u potpunosti ne prihvataju kao mjesto genocida”, ističe Budaj.

On navodi da istorijsku odgovornost za zločine u Jasenovcu snose ustaše, a moralna odgovornost današnjih naraštaja jeste da čini sve da se ti zločini ne zaborave, te da se odupru svakom istorijskom revizionizmu i omalovažavanju žrtava, pa tako i spomenika koji te žrtve predstavljaju.

“To govorimo s razlogom, jer sve dok se sa stadiona ori pjesma `Jasenovac i Gradiška Stara`, dok postoji opasnost od istorijskog revizionizma i revanšizma, dok se poziva na međunacionalnu i vjersku mržnju putem internetskih foruma, a ustaški pozdrav smatra `domoljubnim` istorijskim pozdravom – biće potrebno puno truda da se hrvatsko društvo dovede na nivo njemačkog društva, koje ne bježi od odgovornosti i zna kako da se s takvim pojavama neonacizma nosi”, navodi Budaj.

On je argumentovano odbacio izjave članova Vijeća “Ne u EU”, kao i komentar Žarka Puhovskog da “nijedna zemlja na svijetu nema takvo nešto”, odnosno da “nigdje na novcu članica EU nema motiva koncentracionih logora i motiva iz Drugog svjetskog rata”.

Budaj podsjeća da je Republika Poljska postala članica EU 2004. godine, a da je 27. januara 2010. iskovala novac kojim slavi 65. godišnjicu oslobođenja logora Aušvic.

Kovanica od dva zlota, opisuje Budaj, pokazuje stilizovanu grafiku tri izmučena logoraša i zloglasni natpis nad ulaznim vratima koncentracionog logora Aušvic – Birkenau: “Arbeit macht frei”.

“Ako se Poljaci ne plaše vlastite prošlosti, čemu onda fobija kod nekih od `Jasenovačkog cvijeta`?”, pita Budaj.

On kaže da su mnoge zemlje imale izdanja poštanskih maraka sa motivima koncentracionih logora, tako da takvi motivi u filateliji, a sada i u numizmatici, nisu strani.

Budaj je uvjeren da će protiv kovanice “hrvatskog” evra ustati svi hrvatski proustaški elementi, što je najbolji dokaz da je Evropa ponudila adekvatnu satisfakciju za sve pripadnike srpske, romske i jevrejske zajednice kojima je kuna svakodnevno proizvodila mučninu, jer evocira na NDH monetu.

U Vijeću “Ne u EU” ocjenjuju da motiv “Jasenovačkog cvijeta” na kovanici “hrvatskog” evra predstavlja “apsolutni bezobrazluk”, jer se Hrvatska “tim činom ponovno etiketira kao zemlja koja je nastala na genocidu”.

“Očito je to nastavak politike Haga i suđenja hrvatskoj državi kao zločinačkoj organizaciji. Stavljanja slike spomenika u Jasenovcu na kovanicu koja simbolizuje ulazak Hrvatske u EU ne može predstavljati ništa drugo nego nabijanje ustaštva Hrvatima na nos”, kažu u ovom vijeću, koje agituje protiv ulaska Hrvatske u EU.

Žarko Puhovski, politički analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, rekao je da “ni na jednoj drugoj kovanici u Evropi nije primijetio slične simbole”.

“Ne smatram da bi na simbolu stradanja u Jasenovcu trebalo graditi hrvatski identitet u EU”, kaže Puhovski.

Serija kovanog “hrvatskog” evra posvećena je ulasku Hrvatske u EU 2013. godine, kada bi i trebalo da uđe u opticaj. Uzorci su kovani u 1 000 primjeraka u Evropskoj centralnoj banci, sa sjedištem u Frankfurtu na Majni.

Na poleđini novčića od 10 centi nalazi se spomenik u Jasenovcu, najveći koncentracioni logor fašističke NDH, gdje je na najsvirepije načine umoreno više od 750 hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugih.

Margelov institut je nevladina organizacija jevrejske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Sarađuje sa Centrom “Simon Vizental” iz Jerusalima i njujorškim Institutom za istraživanje Jasenovca.
Pripremio: Darko TERZIĆ

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: