Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Osuda revizije Drugog svjetskog rata

Datum objave: četvrtak, 8 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof osudili su pokušaju revizije istorije Drugog svjetskog rata u Hrvatkoj i Evropi i pokušaje brisanja razlike između fašizma i komunizma.

Efraim Zurof Foto: TANJUG
Efraim Zurof Foto: TANJUG

U razgovoru je istaknuto da se ta revizija u Hrvatskoj manifestuje aktuelnim odnosom “prema Stepincu, Budaku, Barešiću”, a na na nivou Evrope i pojedinih članica OEBS-a nastojanjem da se izbriše svaka razlika između fašizma i komunizma – saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je pomenuo i usvajanje Zakona o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih nasljednika, kao i svoj planirani susret sa predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa na marginama predstojećeg 71. zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, kao ilustraciju odnosa Srbije prema Jevrejima i Izraelu.

U tom kontekstu je povodom jučerašnjeg incidenta na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” /kada je su putnici iz Izraela čuli obavještenje da je počelo ukrcavanje za let u Palestinu/, Dačić istakao da osjeća potrebu da i Efraimu Zurofu reafirmiše poznate stavove i pozicije Srbije prema državi Izrael.

Što se tiče projekta izgradnje Memorijalnog centra holokausta “Staro sajmište” u Beogradu, Zurof je naglasio da njegova izgradnja za Srbiju ima nacionalni, regionalni i globalni značaj.

Zurof je rekao da će to podići svijest ne samo o jevrejskim žrtvama, već prije svega o srpskim i romskim žrtvama na ovim prostorima tokom Drugog svjetskog rata, što je manje poznato u svijetu.

Na sastanku je otac Jovan Ćulibrk upoznao Dačića i Zurofa o detaljima u vezi sa izgradnjom “Starog sajmišta”, kao i sa sutrašnjim događanjima u Hrvatskoj i radu Mješovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve koju je formirao papa Franjo radi utvrđivanja činjenica o ličnosti kardinala Alojzija Stepinca.

Otac Jovan Ćulibrk, koji je član Komisije za izgradnju “Starog sajmišta”, istakao je poseban značaj dolaska vaseljenskog patrijarha Vartolomeja u Hrvatsku radi učešća u aktivnostima u organizaciji SPC u Hrvatskoj.

Zurof će sutra u Zagrebu učestvovati u radu Konferencije o Holokaustu, kojoj će prisustvovati Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i patrijarh vaseljenski Vartolomej.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Diklić: Stepinac može biti proglašen samo za demona …

Ustaše su bile fašisti i zločinci | Jadovno 1941.

Ko se zaista borio protiv fašizma u Hrvatskoj

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top