Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Osuda revizije Drugog svjetskog rata

Datum objave: četvrtak, 8 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof osudili su pokušaju revizije istorije Drugog svjetskog rata u Hrvatkoj i Evropi i pokušaje brisanja razlike između fašizma i komunizma.

Efraim Zurof Foto: TANJUG
Efraim Zurof Foto: TANJUG

U razgovoru je istaknuto da se ta revizija u Hrvatskoj manifestuje aktuelnim odnosom “prema Stepincu, Budaku, Barešiću”, a na na nivou Evrope i pojedinih članica OEBS-a nastojanjem da se izbriše svaka razlika između fašizma i komunizma – saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je pomenuo i usvajanje Zakona o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih nasljednika, kao i svoj planirani susret sa predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa na marginama predstojećeg 71. zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, kao ilustraciju odnosa Srbije prema Jevrejima i Izraelu.

U tom kontekstu je povodom jučerašnjeg incidenta na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” /kada je su putnici iz Izraela čuli obavještenje da je počelo ukrcavanje za let u Palestinu/, Dačić istakao da osjeća potrebu da i Efraimu Zurofu reafirmiše poznate stavove i pozicije Srbije prema državi Izrael.

Što se tiče projekta izgradnje Memorijalnog centra holokausta “Staro sajmište” u Beogradu, Zurof je naglasio da njegova izgradnja za Srbiju ima nacionalni, regionalni i globalni značaj.

Zurof je rekao da će to podići svijest ne samo o jevrejskim žrtvama, već prije svega o srpskim i romskim žrtvama na ovim prostorima tokom Drugog svjetskog rata, što je manje poznato u svijetu.

Na sastanku je otac Jovan Ćulibrk upoznao Dačića i Zurofa o detaljima u vezi sa izgradnjom “Starog sajmišta”, kao i sa sutrašnjim događanjima u Hrvatskoj i radu Mješovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve koju je formirao papa Franjo radi utvrđivanja činjenica o ličnosti kardinala Alojzija Stepinca.

Otac Jovan Ćulibrk, koji je član Komisije za izgradnju “Starog sajmišta”, istakao je poseban značaj dolaska vaseljenskog patrijarha Vartolomeja u Hrvatsku radi učešća u aktivnostima u organizaciji SPC u Hrvatskoj.

Zurof će sutra u Zagrebu učestvovati u radu Konferencije o Holokaustu, kojoj će prisustvovati Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i patrijarh vaseljenski Vartolomej.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Diklić: Stepinac može biti proglašen samo za demona …

Ustaše su bile fašisti i zločinci | Jadovno 1941.

Ko se zaista borio protiv fašizma u Hrvatskoj

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top