Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OŠTRE MJERE FEDERALNE POLICIJE: Više od 100 Trebinjaca dobiće kazne od 500 KM zbog prisustva na liturgiji u Zavali?

Oko 120 ljudi, većinom iz Trebinja i okoline, dobiće prekršajne naloge zbog prisustvovanja liturgiji u nedjelju u manastiru Zavala u Popovom polju, potvrđeno je za Topportal iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Zavala
Manastir Zavala; FOTO: Jadovno 1941.

“U crkvi je bilo oko 120 ljudi, obavljen je razgovor s odgovornim osobama. Policija je sačinila službenu zabilješku, te slijede dalje zakonom propisane mjere i sankcije protiv svih prisutnih koji su kršili zakon i mjere koje je izdao Krizni štab HNK u vanrednoj situaciji zbog virusa korona. Slijedom svih radnji, biće preduzete sankcije protiv svih lica, a mi imamo načina da ih identifikujemo“, kaže portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić.

Što se tiče prekršajnih kazni koje bi mogla dobiti lica koja su prisustvovala liturgiji, iako je od crkvenih vlasti naloženo da se liturgije služe bez vjernika, a od državnih vlasti zabranjeno okupljanje zbog rizika širenja virusa korona, one su jedinstvene i za prekršaj nepoštovanja mjere ovlaštene osobe i iznose 500 KM.

Na službenoj stranici opštine Ravno saopšteno je da je Manastiru u Zavali održana služba na kojoj je prisustvovalo oko stotinjak vjernika iz komšijskih opština.

“Vjernici su dovoženi i kombi vozilima. Među prisutnima je bilo i maloljetne djece i starijih od 65 godina. Pripadnici Policijske stanice Ravno su zabilježili sva vozila. Njihove službene zabilješke će biti upućene nadležnim službama na daljnje postupanje“, navodi se na stranici opštine Ravno.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona gdje se nalazi manastir od polovine marta na snazi su oštre mjere zabrane okupljanja i kretanja. Zabranjeno je okupljanje više od deset osoba na jednom mjestu, kao i zabrana kretanja za osobe starije od 65 i mlađe od 18 godina.

I crkvene vlasti su preduzele mjere na suzbijanju virusa korona.

U saopštenju episkopa zahumsko-herecgovačkog i primorskog Dimitrija od 21.3. jasno je navedeno da će se vjernici moći pričestiti nedjeljom u devet hramova na području eparhije.

“U ostalim hramovima na području naše Eparhije sve dok traju vanredne mjere Vlade Republike Srpske bogosluženja neće biti. Monasi u manastirima će nastaviti sa redovnim bogoslužbenim životom, moleći se, kao i svi mi, za spasenje čitavog svijeta i prekraćenje ove narastajuće zarazne bolesti, ali bez prisustva vjernika.

Zvona sa svih sabornih i manastirskih hramova će zvoniti svakoga dana u 12 časova i sve nas pozivati da se dodatno i zajednički, u svojim domovima, pomolimo za sve bolesne, i podsjetiti nas: „da u svojim molitvama u ove dane Časnoga Posta ne zaboravimo na sve one koji su zaraženi, naročito one čije je stanje teško ili kritično. Molimo se za sve njih, njihove porodice i prijatelje, kao i za sve medicinsko osoblje koje širom svijeta pruža primjer žrtve, saosjećanja i ljubavi“, navedeno je u saopštenju vladike Dimitrija.

Odmah nakon toga, vodeći se mjerama koje je donijela Vlada Republike Srbije, Sveti arhijerejski sinod saopštio je da će se liturgije služiti bez vjernika.

Srpska pravoslavna crkva će primijeniti sve preporuke, saopštio je Sveti arhijerejski sinod povodom najnovijih preporuka Vlade Srbije da se, radi suzbijanja koronavirusa, vjerski obredi na otvorenom i u vjerskim prostorima vrše bez prisustva vjernika.

“Crkva neće prekidati služenje svete liturgije niti prestati da pričešćuje vjernike jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati: ona predstavlja osnovu naše vjere u Boga živoga“, navodi se u saopštenju.

Iz Sinoda su pozvali sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da se u svemu pridržavaju propisa koje je donijela država i uputstava o crkvenom životu koje je propisao Sveti arhijerejski sinod.

Od virusa korona u BiH je do danas poslijepodne registrivano 354 zaražene osobe, od čega 201 u Republici Srpskoj.

U istočnoj Hercegovini, na sreću nije registrovan još nijedan slučaj, ali u Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje se nalazi i manastir Zavala zaraženo je 44 ljudi.

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA / TOPPORTAL

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: