Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ostaci nacizma u bečkoj psihijatrijskoj bolnici

Datum objave: sreda, 15 marta, 2017
Veličina slova: A- A+

Stotine mladih bolesnika u psihijatrijskoj klinici u Beču, poznatom centru za program eutanazije Trećeg Rajha, bile su zlostavljane do 1980-tih godina zbog toga što bolnica nije raskinula s ideologijom i osobljem iz nacističkog razdoblja, otkrili su austrijski naučnici.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zloupotreba sedativa, ludačkih košulja, kreveta kaveza – “Paviljon 15” u dječjoj psihijatrijskoj bolnici Spiegelgrund iznad glavnog grada Austrije bio je mjesto “globalnog sistema nasilja” od 1945. do 1984., navodi se u istraživanju koje je naručio Beč.

Nakon višegodišnje istrage, u izvještaju na 600 stranica ističe se da se radi o postupcima“koji krše ljudsko dostojanstvo“, većinom zbog “nedovoljnog pomaka od nacističke ideologije i osoblja”.

Bečka bolnica bila je u vrijeme secesije jedna od najmodernijih u Europi, a nacisti su ondje uspostavili jedan od centara za eutanaziju mentalno bolesnih osoba. Ondje je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 700 djece.

Izvještaj, koje se temelji na razgovorima s bivšim pacijentima i osobljem, navodi da je “većina osoblja” iz nacističkog razdoblja nastavila raditi s djecom u duhu “kontinuiteta” s tim razdobljem. Radilo se o radnicima bez obrazovanja i kvalifikacija.

Uslovi boravka u Paviljonu 15, ponekad i višegodišnjeg, “bili su za liječenje osoba s invaliditetom daleko od profesionalnih standarda tog vremena”, navodi se.

Od 600 do 700 djece primljene sredinom 1980-ih umrlo je najmanje 70, većinom od upale pluća zbog lošeg liječenja, dodali su autori.

Mozgovi mladih žrtava su zatim korišteni u “znanstvene svrhe”. Profesor zadužen za istraživanja do 1980-ih je bio bivši član nacističke stranke, aktivan u psihijatrijskoj klinici za vrijeme rata. Taj ljekar, Heinrich Gross, eminentni vještak bečkih sudova nakon 1945., našao je u paviljonu 15  “institucionalni okvir za daljnja istraživanja o eutanaziji djece”, navodi se u izvještaju.

Protiv Grossa, koji je umro 2005., pokrenuto je 1990-tih nekoliko postupka.  Više od 300 mozgova djece ubijene tokom rata u Spiegelgrundu tamo je čuvano desetljećima, do ukopa 2000-ih, zaključila je istraga.

Izvor: Večernji List

Oznake: Beč, klinika, zlostavljanje, mentalno bolesne osobe, Drugi svjetski rat
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top