fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ostaci nacizma u bečkoj psihijatrijskoj bolnici

Stotine mladih bolesnika u psihijatrijskoj klinici u Beču, poznatom centru za program eutanazije Trećeg Rajha, bile su zlostavljane do 1980-tih godina zbog toga što bolnica nije raskinula s ideologijom i osobljem iz nacističkog razdoblja, otkrili su austrijski naučnici.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zloupotreba sedativa, ludačkih košulja, kreveta kaveza – „Paviljon 15“ u dječjoj psihijatrijskoj bolnici Spiegelgrund iznad glavnog grada Austrije bio je mjesto „globalnog sistema nasilja“ od 1945. do 1984., navodi se u istraživanju koje je naručio Beč.

Nakon višegodišnje istrage, u izvještaju na 600 stranica ističe se da se radi o postupcima„koji krše ljudsko dostojanstvo„, većinom zbog „nedovoljnog pomaka od nacističke ideologije i osoblja“.

Bečka bolnica bila je u vrijeme secesije jedna od najmodernijih u Europi, a nacisti su ondje uspostavili jedan od centara za eutanaziju mentalno bolesnih osoba. Ondje je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 700 djece.

Izvještaj, koje se temelji na razgovorima s bivšim pacijentima i osobljem, navodi da je „većina osoblja“ iz nacističkog razdoblja nastavila raditi s djecom u duhu „kontinuiteta“ s tim razdobljem. Radilo se o radnicima bez obrazovanja i kvalifikacija.

Uslovi boravka u Paviljonu 15, ponekad i višegodišnjeg, „bili su za liječenje osoba s invaliditetom daleko od profesionalnih standarda tog vremena“, navodi se.

Od 600 do 700 djece primljene sredinom 1980-ih umrlo je najmanje 70, većinom od upale pluća zbog lošeg liječenja, dodali su autori.

Mozgovi mladih žrtava su zatim korišteni u „znanstvene svrhe“. Profesor zadužen za istraživanja do 1980-ih je bio bivši član nacističke stranke, aktivan u psihijatrijskoj klinici za vrijeme rata. Taj ljekar, Heinrich Gross, eminentni vještak bečkih sudova nakon 1945., našao je u paviljonu 15  „institucionalni okvir za daljnja istraživanja o eutanaziji djece“, navodi se u izvještaju.

Protiv Grossa, koji je umro 2005., pokrenuto je 1990-tih nekoliko postupka.  Više od 300 mozgova djece ubijene tokom rata u Spiegelgrundu tamo je čuvano desetljećima, do ukopa 2000-ih, zaključila je istraga.

Izvor: Večernji List

Oznake: Beč, klinika, zlostavljanje, mentalno bolesne osobe, Drugi svjetski rat

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: