Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Osnovati memorijalni centar srpskih žrtava u 20. vijeku

Datum objave: ponedeljak, 10 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta predložio je osnivanje memorijalnog centra srpskih žrtava u 20. vijeku.

Miodrag Linta Foto: TANJUG
Miodrag Linta Foto: TANJUG

“Srpski narod u 20. vijeku je u nekoliko oslobodilačkih i odbrambenih ratova pretrpio ogromne ljudske gubitke. Nažalost, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je toliko stradala, a još nema memorijalni centar posvećen svojim žrtvama”, naveo je Linta.

On je napomenuo da Srbija još nema ni cjelovit popis svojih vojnih i civilnih žrtava.

Prema njegovim riječima, postoje spiskovi različitih državnih komisija, ali oni nisu objedinjeni niti kompletni, pa jedan od strateških ciljeva Srbije treba da bude da prikupi, sistematizuje i objavi dokumentaciju sa imenima srpskih žrtava.

Linta je naveo da bi memorijalni centar trebalo da se sastoji od tri dijela: spomeničkog kompleksa kojim bi se odala počast srpskim žrtvama i njegovala kultura sjećanja, naučnoistraživačkog centra sa bibliotekom i arhivom i edukativnog centra koji bi imao zadatak da izložbenim postavkama i drugim načinima upoznaje javnost i posjetioce o stradanju srpskog naroda.

“Prvi korak jeste da se formira radna grupa sa zadatkom da u određenom vremenskom roku pripremi nacrt zakona o memorijalnom centru kojeg bi zatim usvojila Skupština Srbije, kao i komisiju koja bi imala zadatak da predloži programske sadržaje i način upravljanja memorijalnim centrom srpskih žrtava u 20. vijeku”, naveo je Linta.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Sva imena u „kući sećanja” | Jadovno 1941.

Dragan Đogović: Memorijalni centar srpskim žrtvama …

Bastašić: O činjenju, nečinjenju i zločinjenju (3) | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top