Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Osnovati memorijalni centar srpskih žrtava u 20. vijeku

Datum objave: ponedeljak, 10 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta predložio je osnivanje memorijalnog centra srpskih žrtava u 20. vijeku.

Miodrag Linta Foto: TANJUG
Miodrag Linta Foto: TANJUG

“Srpski narod u 20. vijeku je u nekoliko oslobodilačkih i odbrambenih ratova pretrpio ogromne ljudske gubitke. Nažalost, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je toliko stradala, a još nema memorijalni centar posvećen svojim žrtvama”, naveo je Linta.

On je napomenuo da Srbija još nema ni cjelovit popis svojih vojnih i civilnih žrtava.

Prema njegovim riječima, postoje spiskovi različitih državnih komisija, ali oni nisu objedinjeni niti kompletni, pa jedan od strateških ciljeva Srbije treba da bude da prikupi, sistematizuje i objavi dokumentaciju sa imenima srpskih žrtava.

Linta je naveo da bi memorijalni centar trebalo da se sastoji od tri dijela: spomeničkog kompleksa kojim bi se odala počast srpskim žrtvama i njegovala kultura sjećanja, naučnoistraživačkog centra sa bibliotekom i arhivom i edukativnog centra koji bi imao zadatak da izložbenim postavkama i drugim načinima upoznaje javnost i posjetioce o stradanju srpskog naroda.

“Prvi korak jeste da se formira radna grupa sa zadatkom da u određenom vremenskom roku pripremi nacrt zakona o memorijalnom centru kojeg bi zatim usvojila Skupština Srbije, kao i komisiju koja bi imala zadatak da predloži programske sadržaje i način upravljanja memorijalnim centrom srpskih žrtava u 20. vijeku”, naveo je Linta.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Sva imena u „kući sećanja” | Jadovno 1941.

Dragan Đogović: Memorijalni centar srpskim žrtvama …

Bastašić: O činjenju, nečinjenju i zločinjenju (3) | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top