fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Нова сазнања о улози Ватикана

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Knjiga_Vatikan_i_prvi_svetski_rat.jpg

Предсjедник Академиjе наука и умjетности Републике Српске /АНУРС/ Раjко Кузмановић изjавио jе вечерас да књига „Ватикан и Први свjетски рат 1914 – 1918“, аутора академика Драгољуба Живоjиновића, открива нова сазнања о улогама држава коjе су се декларисале као неутралне током или првих година тог свjетског сукоба.

„Ватикан, коjи се у Првом свjетском рату представљао као неутралан, и те како jе дjеловао на страни Њемачке и Аустро–Угарске коjе су започеле таj рат и тиме изазвале огромна страдања“, рекао jе Кузмановић на промоциjи књиге у АНУРС-у.

Он jе нагласио да jе Живоjиновић открио до тада непозната становишта о улози и САД, као неутралне државе у првим годинама сукоба, и Ватикана, као и других земаља коjе су биле против Србиjе.

Кузмановић jе рекао да jе Ватикан подршком централним силама остварио два своjа интереса – дубље продирање Ватикана не само у Европу, него и у Азиjу и Африку, а друго – постизање врло великог материjалног интереса.

„Тако jе Ватикан играо jедну своjу политику док се истовремено представљао свиjету као мирољубиви фактор“, навео jе Кузмановић.

Вечерашња промоциjа организована jе као jедна од манифестациjа обиљежавања 100 година од почетка Првог свjетског рата у организациjи АНУРС-а.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Изложба архивских докумената у Тузли

ДОКУМЕНТАРНО ФИЛМСКО ВЕЧЕ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

ПРОМОВИСАНЕ ТРИ КЊИГЕ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: