Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OSNOVANA PODRUŽNICA UDRUŽENjA „OGNjENA MARIJA LIVANjSKA“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/oml-banjaluka.jpg

U Banjaluci je danas osnovana podružnica beogradskog Udruženja „Ognjena Marija Livanjska“ koje se bavi stradanjem Srba u ljeto 1941. godine na području Livna i livanjske opštine. Prisutne je u ime Udruženja pozdravio livanjski protojerej Željko Đurica, predsjednik Udruženja „Ognjena Marija Livanjska“ iz Beograda Nikola Petrović i počasni član udruženja predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić.

Bastašić je istakao da ono što veže Srbe iz Livna i Jadovnog jeste zajedničko stradanje u ljeto 1941. godine i da naravoučenije o stradanju treba prenijeti generacijama koje dolaze.

Gordana Dostanić, predsjednik Upravnog odbora novoformiranog udruženja koje vodi korijene od nekadašnjeg humanitarnog udruženja „Ognjena Marija Livanjska“ rekla je da će aktivnost udruženja, osim njegovanja uspomene na žrtve i stratište u Livnu i Livanjskom polju, biti i pomoć današnjoj crkvi SPC u Livnu, zatim obilježavanje stratišta, humanitarna pomoć, oblast povratka, pravno regulisanje statusa i drugo.

Osim njegovanja uspomene na žrtve, Udruženje se bavi i aktivnostima koje se odnose na period ne samo Drugog svjetskog rata, pošto su Srbi livanjskog kraja sličnu sudbinu doživjeli i u proteklom ratu.

03.03.2103. Osnivanje podružnice udruženja Ognjena Marija Livanjska u Banjaluci | 03.03.2013. Osnivanje podružnice udurženja Ognjena Marija Livanjska u Banjaluci03.03.2103. Osnivanje podružnice udruženja Ognjena Marija Livanjska u Banjaluci | 03.03.2013. Osnivanje podružnice udurženja Ognjena Marija Livanjska u Banjaluci03.03.2103. Osnivanje podružnice udruženja Ognjena Marija Livanjska u Banjaluci | 03.03.2013. Osnivanje podružnice udurženja Ognjena Marija Livanjska u Banjaluci03.03.2103. Osnivanje podružnice udruženja Ognjena Marija Livanjska u Banjaluci | 03.03.2013. Osnivanje podružnice udurženja Ognjena Marija Livanjska u Banjaluci
Osnivačkoj skupštini Udruženja prisustvovalo je više od 70 potomaka i Srba iz livanjskog kraja, a izabran je i Upravni odbor podružnice udruženja, koji će koordinisati sve dalje aktivnosti.

Osnivački skup podružnice beogradskog Udruženja „Ognjena Marija Livanjska“ održan je u parohijksom domu pravoslavnog hrama Svetog Jovana Bogoslova u banjalučkom naselju Lauš.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

OBNOVLjEN RAD UDRUŽENjA OGNjENA MARIJA LIVANjSKA U BEOGRADU

Livanjsko polje – neposredno pred rat 1992. godine

Pročitajte knjigu „Ognjena Marija Livanjska“

Promocija knjige „Ognjena Marija Livanjska“ u Hramu Svetog Trifuna u Beogradu

RTRS – PEČAT – 20. oktobar 2011. – Reportaža o stradanju Srba 1941. u jami Ravni Dolac, Livanjsko polje

SLUŽEN PARASTOS SRBIMA BAČENIM U JAMU RAVNI …

Livanjsko polje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: