fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Optužnice protiv Srba „vaskrsle“ za deceniju!

Oslobođen Rajko Aničić, raskrinkana bruka u hrvatskom tužilaštvu. Sudski slučajevi obustavljeni još 2006. godine, naprasno “oživeli”

Duško Tomić / Foto: V. Mitrić
Duško Tomić / Foto: V. Mitrić

Srbin Rajko Aničić, rodom iz okoline Daruvara, koji je posle rata u Hrvatskoj živeo u Inđiji, a proveo je po mesec dana u pritvoru u Sarajevu i Zagrebu, od srede je na slobodi, potvrdio nam je njegov advokat Duško Tomić iz Sarajeva. Podsetimo, Aničić je pre dva meseca uhapšen na graničnom prelazu Rača kod Bijeljine po nalogu Interpola, jer je za njim hrvatsko pravosuđe raspisalo međunarodnu poternicu za navodne ratne zločine počinjene u okolini Daruvara.

– Aničić je jedan od 76 Srba koje je Tužilaštvo u Hrvatskoj optužilo za navodne ratne zločine još 1994. godine i za koje je određen pritvor, što je značilo da čim budu pronađeni, sledi njihovo hapšenje – govori advokat Tomić. – Optužnice i rešenja o pritvoru potvrđeni su u martu ove godine. Kolega Ante Nobilo, koji je zastupao Aničića u Zagrebu, i ja, ustanovili smo da je to učinjeno najverovatnije iz čistih političkih razloga. Utvrdili smo da je optužnica protiv svih 76 Srba povučena još 2006. godine, a onda je kompletna arhiva o obustavljanju optužnica na volšeban način uništena! Onda je hrvatsko tužilaštvo oživelo ove optužnice, kao da su one nekakvi feniksi.

Zbog toga je i povučena optužnica protiv Rajka Aničića, koji je konačno na slobodi.

Hrvatsko tužilaštvo se poigralo i sa Haškim tribunalom i sa tužilaštvom, koji nisu dali “blagoslov” za podizanje ovakvih optužnica, a bez toga nisu mogli da postupaju i da praktično stave ljude na spisak i da ih “love” kad se pojave van područja Srbije.

Prema rečima našeg sagovornika, Nobilo i on sada pozivaju i ostale sa spiska koji je objavio naš list, da im se jave kako bi zajedno podneli krivičnu prijavu protiv odgovornih u hrvatskom tužilaštvu zbog ovakvog načina procesuiranja nedužnih ljudi, među kojima najviše njih živi u Srbiji i ima državljanstvo Srbije.

DžELAJLIJA I DUJANOVIĆ

Prošlog leta po istoj hrvatskoj optužnici, koja je aktivirana u martu 2016, uhapšena su dvojica Srba iz Daruvara, Ranko Dželajlija i Veljko Dujanović. Dželajlija, koji živi u Banjaluci, uhapšen je na beogradskom aerodromu kada je krenuo u Švajcarsku kod ćerke da joj odnese dokumenta neophodna za venčanje. U pritvoru je bio 40 dana, da bi na kraju Hrvatska odustala od optužbi. Dujanović je uhapšen na granici sa Makedonijom, kada je sa suprugom krenuo u Grčku na more. U pritvoru u Skoplju proveo je 46 dana i pošto je hrvatsko tužilaštvo obustavilo krivični postupak, pušten je na slobodu.

BIRALI ŽRTVE

– Spisak koji je objavljen u “Novostima” je značajno osnažio našu istragu i napore da utvrdimo šta se “iza brda valja”, i verujem da je blizu dan kada će i zvanično biti obustavljen lov na ove ljude iz daruvarskog kraja – kaže advokat Tomić. – Za zločine koji su bili neko treba da odgovore, ali ovi ljudi su pogrešna adresa. Našeg klijenta Aničića precesuiraju jer je bio vozač tenka, dok nikad nisu procesuirani jedan Mađar koji je bio nišandžija na tom tenku i jedan Hrvat koji je bio komandir tenka.

Autor: V. Mitrić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Uhapšen Rajko Aničić na prelazu Rača | Jadovno 1941.

Dat spisak za hapšenje 76 Srba | Jadovno 1941.

Hrvatsko pravosuđe izdalo nalog – privesti 76 Srba zbog …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: