fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Оптужница због злочина над Србима

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Ибре Меркеза, Предрага Богунића и Ешефа Хурића за злочине над српским цивилима у Горажду током 1992. и 1993. године.

Тужилаштво БиХ

Према оптужници, Меркез је од маја до августа 1992. године био начелник Станице јавне безбједности Горажде, Богунић начелник СЈБ Горажде од августа 1992. до фебруара 1993. године, а Хурић командир Полицијске станице Горажде.

Меркез, Богунић и Хурић оптужени су да су за вријеме оружаног сукоба између такозване Армије БиХ и Војске Републике Српске на подручју општине Горажде, од јула 1992. до друге половине фебруара 1993. године, поступали супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Они су оптужени да су планирали, наредили, починили и помагали у планирању, припремању и почињењу, те на други начин учествовали у убиству, противзаконитом затварању, одузимању права на правично суђење и нечовјечном поступању према више од 100 цивила српске националности различитог пола, старосне доби од седам до 70 година.

Према наводима оптужнице, они су од половине јула до краја октобра 1992. године, посредством њима подређених припадника полиције у Горажду, затворили и држали у четири стана зграде, у непосредној близини СЈБ више од 70 цивила српске националности са десне обале ријеке Дрине, те да су од половине јула 1992. до друге половине фебруара 1993. године затворили и држали 35 цивила у просторијама за задржавање СЈБ Горажде.

Богунић је оптужен да је противзаконито затворио 31 цивила српске националности из села Бучје у просторијама СЈБ Горажде, као и да је затворио још четири цивила српске националности који су претходно ухапшени, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Хурића оптужница терети да је учествовао у незаконитом држању цивила тако што је организовао и надгледао њихово физичко обезбјеђење, које су вршили њему подређени припадници активног и резервног састава полиције.

У овим објектима цивили српске националности су држани у нехуманим и нехигијенским условима, чиме им је нанесена снажна физичка и душевна бол и патња, при чему су лишени права на поступање у складу са законом.

Заробљеним цивилима је била ускраћивана и адекватна медицинска њега, што је проузроковало погоршање њиховог здравственог стања. У просторијама СЈБ преминуло је једно лице, док је једно, након покушаја самоубиства, преминуло у болници. Непосредно након пуштања из СЈБ преминула су четири лица.

Меркеза оптужница терети да је затвореним цивилима који су се налазили у становима на посљедњем спрату зграде, у близини СЈБ Горажде, за вријеме гранатирања забранио склањање у подрум зграде. Средином августа 1992. усљед гранатирања смртно је страдало једно лице, а троје рањено.

Оптуженима се ставља на терет да су, кршећи правила међународног хуманитарног права за вријеме рата и оружаног сукоба, починили кривична ђела ратни злочин против цивилног становништва.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

(Срна)

 

Извор: Радио Телевизија БН

 

Везане вијести:

Горажде: 22 године од злочина над српским цивилима

Злочин на Троврху

Три Бошњака ухапшена због ратних злочина над Србима

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: