Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Оптужница за злочине над Србима у Трнову

Датум објаве: субота, 7 јуна, 2014
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+
Тужилаштвo БиХ
Тужилаштвo БиХ

Тужилаштво БиХ подигло jе оптужницу против Едхема Годињака /63/, рођеног у Сараjеву, Медариса Шарића /46/, рођеног у мjесту Беганови, општина Хаџићи, и Мирка Буноза /46/, рођеног у Љубушком, за ратне злочине надсрпским цивилима на подручjу општине Трново.

Из Тужилаштва БиХ саопштено jе да се оптужени терете да су у своjству припадника jединица такозване Армиjе БиХ, МУП-а БиХ, Териториjалне одбране БиХ и Хрватских оружаних снага /ХОС/ у селима на подручjу општине Трново починили ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника.

У оптужници се наводи, да су оптужени свjесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату са заjедничким циљем вишеструког лишења живота цивила српске националности у селима на подручjу општине Трново.

Они су учествовали у противправном хапшењу српских цивила и њиховом затварању у заробљеничким обjектима формираним на подручjу општине Трново и паљења њихове имовине. Учествовали су и у лишавању живота и нечовjечном поступању према заробљеним припадницима Воjске Републике Српске у заробљеничким обjектима на подручjу општине Трново.

Приликом почињења ратних злочина убиjено jе више од 90 лица, међу коjима jе наjвише стариjих лица, од коjих су неке жртве биле стариjе од 80 година, а међу жртвама jе већи броj жена, као и диjете рођено 1990. године. Тужилац и овлаштена службена лица Тужилаштва БиХ, заjедно са овлаштеним полициjским радницима из више полициjских агенциjа, провели су дуготраjну и темељиту истрагу у овом предмету, а оптужница jедна jе од наjопсежниjих подигнутих у Посебном одjељењу за ратне злочине од почетка рада Тужилаштва БиХ.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем око 140 свjедока оптужбе, те са више од 300 приложених доказних материjала. Овом оптужницом не завршава се процесуирање ратних злочина почињених на подручjу Трнова.

Приликом провођења истраге, прикупљени су докази о поjединачним извршењима ратних злочина на подручjу више села у региону Трнова, против идентификованих починилаца. С обзиром на мању сложеност за процесуирање, jер jе риjеч о поjединачним почињењима ратних злочина, предмети против више десетина осумњичених, директних извршилаца биће предложени за процесуирање у надлежним ентитетским правосудним институциjама.

Оптужница jе прослиjеђена на потврђивање Суду БиХ.

Извор: БН Телевизиjа

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top