Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Optužnica protiv Šabana i Elvira Đelilbašića

Datum objave: utorak, 27 decembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

sud-bih 3.jpg

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Šabana i Elvira Đelilbašića kojom ih tereti da su 1992. godine u mjestu Turbe ubili srpske civile Neđeljka Košću i Božu Katanu.

Optužnica tereti Šabana i Elvira Đelilbašića da su kao pripadnici “Turbetanskog odreda” Armije RBiH postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su Đelilbašići 9. decembra 1992. godine, nakon saznanja da im je brat Suljo poginuo u borbama sa Vojskom Republike Srpske, u namjeri da ubiju građane srpske nacionalnosti koji su živjeli u mjestu Turbe, došli do porodične kuće Neđeljka Košće i ubili ga tako što su ga pogodili sa četrnaest hitaca u leđa, jednim u glavu i četiri u ruku.

Nakon ovog ubistva, dvojica optuženih su produžili prema drugoj srpskoj kući gdje su ubili Božu Katanu.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da su Šaban i Elvir Đelilbašić optuženi da su učinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top