Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Optužnica protiv 14 lica zbog ratnog zločina nad Srbima u Konjicu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 14 osoba zbog zločina protiv čovječnosti nad srpskim civilima na području Konjica i okoline.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Optužnica je podignuta protiv Esada Ramića /51/, Šefika Nikšića /72/, Mitka Prikića /55/, Redžepa Balića /65/, Hameda Lukomiraka /46/, Ismeta Habibovića /61/, Senadina Ćibe /50/ i Agana Ramića /55/, svi iz Konjica, koji se nalaze u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta i protiv Adnana Alikadića /55/ iz Sarajeva i Almira Padalovića /49/ iz Mostara koji se nalaze u pritvoru, Enesa Jahića /48/ iz Konjica kojem su određene mjere zabrane, te Safaudina Ćosića /43/, Muhameda Cakića /49/ i Seada Jusufbegovića /76/ iz Konjica.

Oni se terete za ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i starijih lica, mučenja, zlostavljanja, pljačkanja i progona gotovo cjelokupnog civilnog srpskog stanovništva sa područja Konjica, Bradine i okoline.

Optužnica ih tereti za nečovječna postupanja, protivpravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela, te drugih sela koja se na području opštine Konjic vezuju za navedena sela.

Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i zatočeničke objekte na području Konjica gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a počinjeni zločini tokom 1992. i 1993. godine prouzrokovali su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti sa ovog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta.

Oni su optuženi da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline, u svojstvu komandanata i pripadnika struktura takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO, MUP-a i paravojnih formacija, učestvovali u napadu i postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Nekažnjeni zločini nad decom u Konjicu (1992-1995) | Jadovno …

Treće streljanje dečaka Petra iz Konjica | Jadovno 1941.

Potvrda o zločinima u Konjicu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: