Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Optužbe za paljevinu mogu dovesti do fizičkog obračuna sa Srbima

Savez Srba iz regiona ocijenio je da se u Hrvatskoj, nakon optužbi na društvenim mrežama da požare u toj zemlji podmeću Srbi, stvara atmosfera da je svaki Srbin potencijalni piroman, što može dovesti do fizičkog obračuna sa preostalim Srbima i napada na njihovu imovinu.

Savez Srba iz regiona
Savez Srba iz regiona

Iz Saveza apeluju na EU da pošalje jasnu poruku hrvatskim vlastima da je neprihvatljivo da se tragedija koju su izazvali požari koristi u javnosti da se Srbi ponovo proglašavaju dežurnim krivcima i da se kolektivno optužuju da su teroristi koji vode specijalni rat protiv Hrvatske.

Predsjednik ovog saveza Miodrag Linta istakao je da se u Hrvatskoj u posljednjih mjesec dana dodatno razbuktava mržnja prema Srbima, jer ih dio hrvatskih medija, javnih ličnosti i veliki broj Hrvata na društvenim mrežama optužuju da namjerno podmeću požare.

“Očigledno da proustaške snage u Hrvatskoj nastoje da tragediju koju su izazvali požari iskoriste za dodatno širenje antisrpske histerije s ciljem da preostali Srbi, u strahu za svoju i bezbjednost svoje imovine, donesu odluku da se isele ili asimiliraju”, navodi se u saopštenju Saveza.

U tekstu se napominje da “proustaške snage i veliki dio Hrvata ne uzimaju u obzir činjenicu da je ovog ljeta bilo više od 200 požara i da se do sada za svega desetak njih zna uzrok”.

Takođe, dodaje se u saopštenju, u Hrvatskoj se nedovoljno ističe da je sedam požara u Dubravi kod Šibenika krajem jula namjerno podmetnula 51-godišnja Hrvatica koje je uhvaćena, kao i da su veliki požar u selu Brgud kod Benkovca, u kome većinom žive Srbi, podmetnule dvije Hrvatice iz razloga međunacionalne mržnje.

“Nameće se po sebi pitanje da li proustaške snage namjerno izazivaju požare da bi mogli da ponovo optuže Srbe da mrze Hrvate i da hoće da unište Hrvatsku?”, pita Linta u saopštenju.

“U ostalim članicama EU nije dopušteno da se vrijeđaju i omalovažavaju pripadnici nacionalnih zajednica i manjinskih naroda”, podsjeća se u tekstu.

U saopštenju se apeluje na EU da pošalje jasnu poruku hrvatskim vlastima da u razumnom roku sprovedu profesionalnu i nepristrasnu istragu i utvrde prave uzroke brojnih požara u Hrvatskoj, da li su izazvani namjerno ili slučajno zbog nepažnje pojedinaca ili grupa ili su neki drugi uzroci gdje nije u pitanju ljudski faktor.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Zapalila selo jer u njemu žive Srbi

Hrvatski vatrogasci gase masovnu histeriju: Požare su, naravno, podmetnuli Srbi

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: