Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Optužbe preko leđa Krajišnika

Datum objave: petak, 11 novembra, 2016
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je odluku grupe Srba, Dokumentaciono-informacionog centra Veritas i njegovog prvog čoveka Save Štrpca da pred američkim sudom pristanu na nagodbu u sporu koji su 2010. godine pokrenuli protiv američke kompanije MPRI.

Miodrag Linta Foto: TANJUG
Miodrag Linta Foto: TANJUG

Linta je u otvorenom pismu nagodbu nazvao “sramnom i ponižavajućom”, navodeći da su pristali na 7.500 puta manji iznos od prvobitnog traženog odštetnog zahteva u iznosu od 10,5 milijardi dolara.

– Navedene činjenice sada jasno potvrđuju raniju sumnju velikog broja Krajišnika da sudski proces nije vođen zbog naknade štete za preko 200.000 prognanih Krajišnika u ‘Oluji’, već zbog obezbeđivanja sredstava za rad udruženja Krajinske žrtve genocida iz SAD i Veritas iz Beograda, na čelu sa Savom Štrpcem, kao i za advokate – smatra Linta.

Ove optužbe Savo Štrbac kategorično odbacuje, podsećajući da ni on ni Veritas nisu bili među tužiocima, niti je njih za nagodbu iko išta pitao.

– Mi nismo bili strana u sporu, već smo kao dokumentacioni centar dostavili dokumentaciju i dokaze koji su potvrdili tvrdnje prognanih Krajiških Srba, kao što smo to radili pružajući pomoć državi u procesu protiv Hrvaske za genocid – objašnjava za “Vesti” Štrbac.

Grupa Krajišnika, (u početku troje, a kasnije njih petoro), podnela je 2010. pred Federalnim sudom u Čikagu kolektivnu tužbu protiv Militeri profešen risorsiz ink. (MPRI) radi naknade nematerijalne štete po osnovu saučesništva u genocidu koje je sprovela hrvatska vojska u “Oluji”.

Parnica je nedavno okončana nagodbom, prema kojoj će tužena strana uplatiti donaciju od 1,4 miliona dolara u vidu humanitarne pomoći prognanim Krajišnicima.

Na nagodbu su pristali, između ostalog, i nakon što je Haški tribunal doneo oslobađajuću presudu za hrvatske generale odgovorne za “Oluju”, što nije išlo u prilog njihovoj tužbi pred američkim sudom.

– Linti su ove besmislene optužbe jedini način da dođe u centar pažnje, jer Veritasu ne sme ni da priđe. Krajišnici znaju kakav je Linta muljator, koliko je stranaka promenio, koliko ima nevladinih organizacija i kako zavhaljujući poziciji narodnog poslanika vladajuće stranke izvlači pare od donatora i države – uzvraća Štrbac.

Zadužbina se pita

Prema nagodbi, tužena strana će uplatiti donaciju od 1,4 miliona američkih dolara od čega 400.000 dolara ide advokatima, 150.000 za sudske troškove i naknadu petorici direktnih tužitelja, dok je ostatak od 850.000 namenjen za tri svrhe: stipendije za studente, za pravnu zaštitu Krajišnika i za obeležavanje njihove tragedije.
Osnovana je i Zadužbina koja će upravljati novcem i ona će određivati koliko će ko dobiti novca od pomenutih 850.000 dolara, što je i dogovor Miodragu Linti na pitanje koliko će dobiti studenti, a koliko Krajišnici za obeležavanje zloglasne “Oluje”.

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Krajišnici protiv MPRI | Jadovno 1941.

Sud u Čikagu prihvatio tužbu Srba zbog Oluje | Jadovno 1941.

Otvoreno pismo javnosti predsjednika Saveza Srba iz regiona …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top