Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Optužbe preko leđa Krajišnika

Datum objave: petak, 11 novembra, 2016
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je odluku grupe Srba, Dokumentaciono-informacionog centra Veritas i njegovog prvog čoveka Save Štrpca da pred američkim sudom pristanu na nagodbu u sporu koji su 2010. godine pokrenuli protiv američke kompanije MPRI.

Miodrag Linta Foto: TANJUG
Miodrag Linta Foto: TANJUG

Linta je u otvorenom pismu nagodbu nazvao “sramnom i ponižavajućom”, navodeći da su pristali na 7.500 puta manji iznos od prvobitnog traženog odštetnog zahteva u iznosu od 10,5 milijardi dolara.

– Navedene činjenice sada jasno potvrđuju raniju sumnju velikog broja Krajišnika da sudski proces nije vođen zbog naknade štete za preko 200.000 prognanih Krajišnika u ‘Oluji’, već zbog obezbeđivanja sredstava za rad udruženja Krajinske žrtve genocida iz SAD i Veritas iz Beograda, na čelu sa Savom Štrpcem, kao i za advokate – smatra Linta.

Ove optužbe Savo Štrbac kategorično odbacuje, podsećajući da ni on ni Veritas nisu bili među tužiocima, niti je njih za nagodbu iko išta pitao.

– Mi nismo bili strana u sporu, već smo kao dokumentacioni centar dostavili dokumentaciju i dokaze koji su potvrdili tvrdnje prognanih Krajiških Srba, kao što smo to radili pružajući pomoć državi u procesu protiv Hrvaske za genocid – objašnjava za “Vesti” Štrbac.

Grupa Krajišnika, (u početku troje, a kasnije njih petoro), podnela je 2010. pred Federalnim sudom u Čikagu kolektivnu tužbu protiv Militeri profešen risorsiz ink. (MPRI) radi naknade nematerijalne štete po osnovu saučesništva u genocidu koje je sprovela hrvatska vojska u “Oluji”.

Parnica je nedavno okončana nagodbom, prema kojoj će tužena strana uplatiti donaciju od 1,4 miliona dolara u vidu humanitarne pomoći prognanim Krajišnicima.

Na nagodbu su pristali, između ostalog, i nakon što je Haški tribunal doneo oslobađajuću presudu za hrvatske generale odgovorne za “Oluju”, što nije išlo u prilog njihovoj tužbi pred američkim sudom.

– Linti su ove besmislene optužbe jedini način da dođe u centar pažnje, jer Veritasu ne sme ni da priđe. Krajišnici znaju kakav je Linta muljator, koliko je stranaka promenio, koliko ima nevladinih organizacija i kako zavhaljujući poziciji narodnog poslanika vladajuće stranke izvlači pare od donatora i države – uzvraća Štrbac.

Zadužbina se pita

Prema nagodbi, tužena strana će uplatiti donaciju od 1,4 miliona američkih dolara od čega 400.000 dolara ide advokatima, 150.000 za sudske troškove i naknadu petorici direktnih tužitelja, dok je ostatak od 850.000 namenjen za tri svrhe: stipendije za studente, za pravnu zaštitu Krajišnika i za obeležavanje njihove tragedije.
Osnovana je i Zadužbina koja će upravljati novcem i ona će određivati koliko će ko dobiti novca od pomenutih 850.000 dolara, što je i dogovor Miodragu Linti na pitanje koliko će dobiti studenti, a koliko Krajišnici za obeležavanje zloglasne “Oluje”.

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Krajišnici protiv MPRI | Jadovno 1941.

Sud u Čikagu prihvatio tužbu Srba zbog Oluje | Jadovno 1941.

Otvoreno pismo javnosti predsjednika Saveza Srba iz regiona …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top