fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Opština Ravno odbija da vrati dio imovine manastiru Zavala (VIDEO)

Već tri godine federalna opština Ravno odbija da vrati dio nekretnina manastiru Zavala. Činjenicom da Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nisu ustavna kategorija, izgleda, rukovode se i lokalne institucije.

Manastir_Zavala_001

Manastir Zavala

Otvoreno NE vraćanju dijela nacionalizovane imovine uputila je hrvatska većina u lokalnoj skupštini prije desetak dana.

Srpski odbornici tvrde da je sve jasno – nema dobre volje za ono što je u najvećem dijelu BiH učinjeno prema vjerskim zajednicama.

Jednoglasan stav hrvatskih odbornika, tvrde, liči na nastavak onoga što su uradile komunističke vlasti 1959. kada su praktično otele manastirske objekte, zemlju, a nešto kasnije i srpska groblja.

Do nacionalizacije, bez naknade, manastirski škola i konak, sa pripadajućim zemljištem, vlasništvo su Manastira Zavala još od 19.vijeka. Vremenom su mijenjali namjenu, a od proteklog rata su ruševine.

“Oni žele da tu imovinu uzmu, zadrže, ukradu… Ovdje i vrapci znaju da je to manastirsko, nije lokalnih ni Hrvata ni Srba, ali izgleda da to jedino opština ne zna”, kaže za RTRS otac Vasilije, iguman manastira Zavala.

Povrat objekata sa zemljištem, koje čini manastirski kompleks, Manastir Zavala traži od 2012.godine. Najprije je zahtjev advokata odbijen, a sada i zahtjev srpskih odbornika.

„Poruka Srbima u Federaciji je generalna, ona je jasna. Poruka je ako se nastavi ne da ćemo biti u lošem položaju nego nas neće biti nikako“, izjavio je Pero Sredanović (SNSD), potpredsjednik Opštinskog vijeća.

Srpski odbornici kažu da se hrvatske kolege pozivaju na zakonska rješenja. Glas načelnika Ravnog i predsjednika lokalnog parlamenta nismo čuli – nisu odgovarali na pozive ni dopise.

“To je kad se pozivaš na pravo i pravdu, a tu nema ni pravde ni istine, onda to prelazi u nasilje i diskriminaciju.”, smatra iguman Vasilije.

U Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj pripremaju dokumentaciju za institucionalnu proceduru.

“Imamo dokumentaciju iz Austrougarske, Kraljevine, iz arhiva BiH, Jugoslavije, iz Bečkog arhiva, zahtjev za nacionalizaciju iz 1959”, kaže Predrag Jovanović, administrativni radnik u Eparhiji ZhiP.

Imovinu SPC, bez njenog znanja, prometovale su i vlasti početkom osamdesetih. Tada su lokalno srpsko groblje prenijele u vlasništvo poljoprivrednog preduzeća.

„Poslije rata firma ne postoji kakva je bila, a groblje je pripalo Opštini. Onaj dio u Federaciji prebacila je opština na sebe poslije rata”, riječi su Mijomira Koraća, srpskog odbornika (SNSD) u opštini Ravno.

Dopisi o ovom slučaju, potvrđeno je iz Eparhije Zahumsko- hercegovačke i Primorske, stići će na adrese relevantnih institucija. Manastir Zavala, u odbrani imovine i integriteta, dobijao je sporove sa turskim i austro-ugarskim vlastima. Ovaj traje.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

U svakom kamenu uklesana molitva – Jadovno 1941.

Krvavi kamen hercegovački: Vidovdanski pokolji – Jadovno 1941.

NE PRESTAJE OTIMAČINA! – Jadovno 1941.

KADA SE VRATI NAROD, BIĆE VRAĆENE I UMJETNINE …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: