fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Opća politička scena sve gora i opasnija

U maju mjesecu politička scena u Hrvatskoj bila je vrlo burna. Ne valja ona na prostoru cijele Juge, a svakakve vijesti dolaze iz Bosne. Šeks je posjetio selo Kijevo kod Knina, stopostotno ustaško gnijezdo iz Drugog svjetskog rata, a sada opet naoružano i nahuškano na Srbe i JNA. Gost ih je pohvalio i rekao da se tu i tako brani Hrvatska. Na televiziji scena iz Splita – iz tenka izvlače vojnika i guše ga. Usred tzv. slobodarskog Splita. U Lištici, ustaškom leglu koljača 1941. godine, stanovnici su blokirali cestu i ostale puteve, liježu pred tenkove i ne dozvoljavaju prolaz JNA. Izetbegović kaže da je JNA svojim pokretom uznemirila žitelje toga kraja i izazvala nerede. Na ekranu se ne vidi da li JNA plače ili moli da se cesta oslobodi. Onda se djelomično pokazuje fijasko hrvatskih specijalaca u Borovu Selu. Zapadni Sremci su im dali gadnu lekciju – da ne bi JNA, spasioca tih nadobudnih krvožeđa, ne bi se izvukao ni jedan. Onda počinju laži kako su im Srbi vadili oči. Na sjednici Predsjedništva glasanje – Mesić nije prošao, ali on se poziva na mandat već otcijepljene Hrvatske. JNA gubi bitke, želi sačuvati nekakav mir, a ne zna kako. Teško mi je reći, ali moram – liči mi to na onu narodnu: „Stari vuk – pasija sprdačina!

Predsjedništvo SDP-a uputilo je pismo SDS-u, u koji su prešli gotovo svi članovi srpske nacionalnosti. Upozoravaju SDS kako da se vlada, ali na račun HDZ-a – ni zuc! Najprije kažu da SDP nije antihrvatska stranka i uvijek će se zalagati za čovjeka i, najzad, da nije izdao Srbe.

Pismo SDP-a SDS-u

Drugari stari smo bili

Povodom sve učestalijih i zločestijih izreka vodstva Srpske demokratske stranke na račun Stranke demokratskih promjena Grubišno Polje, Predsjedništvo SDP-a je zaključilo da javno odgovori posredstvom „Grubišnopoljskog lista“, čitajući kojeg smo za te izreke i saznali.

Postoji nekoliko navoda da se navodi iz „stavova“ SDS-a demantiraju, no nedostaje bar jedan valjan razlog za to, jer:

  • Lokalni SDS najbolje komunicira sam sa sobom,
  • Javnost neka sama procijeni cilj i dobronamjernost takvih postupaka.

Nadasve je nesretno kad strelice dolaze od bivših drugova od kojih je

mnogima bila čast da uživaju blagodeti „mraka“ i „jednoumlja“, pa prstom, kao u vlastitu prošlost ili svijet, upiru u naša nastojanja da ispravimo i njihove propuste.

SDP će uvijek časno nositi hipoteku „naše poslijeratne izgradnje“, spreman za ispriku i kritiku zbog grešaka i ponosan zbog antifašizma, mira i sigurnosti koje smo zajedno osjećali.

SDP nije antihrvatska stranka i uvijek će se zalagati za čovjeka, građanina i njegova prava i slobode, i najzad, nije izdao Srbe kao ni bilo koji drugi narod – on se ne sastoji od Srba, Hrvata, Čeha, Mađara i ostalih naroda i nikad neće biti toliko nesretan da se njegovim članom postaje rođenjem, ovisno u srpskoj ili hrvatskoj kući.

Ironično nam prigovarate na malom broju članova. Dobro, a vaši su se čelnici, do jučer, s nama zalagali da prestanemo biti ekonomska interesna zajednica, ili, nedaj bože, nacionalna. Možemo vas izvijestiti da se prilično dobro osjećamo sad kad nas ima manje.

Jer, količina se kod ljudi u pravilu ne pretvara u kvalitet i zna biti obrnuto proporcionalna s njim – ta, znate iz našeg iskustva.

Prigovarati nam da ćemo teško razgovarati sa Srbima bez posredništva SDS-a prilično je samouvjereno jer mi svakodnevno, družeći se međusobno, pa i u vlastitim obiteljima, razgovaramo sa Srbima, Hrvatima i drugim ljudima.

Na kraju, pozivamo vas na suradnju, kao i sve političke stranke i ljude dobre volje, na dobrobit svih građana naše općine, Hrvatske, Jugoslavije i svijeta.

Ove riječi nemaju za cilj da otvaraju polemičke stranice Grubšnopoljskog lista, te se unaprijed odričemo prava na to

Presjedništvo SDP-a

Grubišno Polje

Obilježavanje pedesetogodišnjice stradanja grubišnopoljskih Srba i postavljanje kamena-temeljca budućeg spomen-obilježja, u Grubišnom Polju 27. aprila 1991. godine

Bilogora i Grubišno Polje 1941 - 1991.
Bilogora i Grubišno Polje 1941 - 1991.
Bilogora i Grubišno Polje 1941 - 1991.
Bilogora i Grubišno Polje 1941 - 1991.
Bilogora i Grubišno Polje 1941 - 1991.
Bilogora i Grubišno Polje 1941 - 1991.
Bilogora i Grubišno Polje 1941 - 1991.

Današnji izgled mjesta na kome je do kraja 1991. godine stajao kamen-temeljac pobijenim Grubišnopoljcima (snimljeno 17. novembra 2009).

Današnji izgled mjesta na kome je do kraja 1991. godine stajao kamen-temeljac pobijenim Grubišnopoljcima (snimljeno 17. novembra 2009).

Bilogora i Grubišno Polje 1941 - 1991.
Obilježavanje šezdesotogodišnjice stradanja i parastos za stradale grubišnopoljske Srbe, u crkvi Svetog Marka u Beogradu 27. aprila 2001. godine

Obilježavanje šezdesotogodišnjice stradanja i parastos za stradale grubišnopoljske Srbe, u crkvi Svetog Marka u Beogradu 27. aprila 2001. godine

Polaganje vijenaca na spomenik u Staroj Gradišci, oktobar 1989. godine

Polaganje vijenaca na spomenik u Staroj Gradišci, oktobar 1989. godine

Poslednje okupljanje preživjele djece-logoraša na dječijem groblju u Sisku, oktobra 1990. godine

Poslednje okupljanje preživjele djece-logoraša na dječijem groblju u Sisku, oktobra 1990. godine

U crkvi Svetog Georgija u Grubišnom Polju, 30. aprila 2006. paroh Branislav Todorić služi parastos žrtvama od 26/27. aprila 1941. u prisustvu nekolicine parohijana

U crkvi Svetog Georgija u Grubišnom Polju, 30. aprila 2006. paroh Branislav Todorić služi parastos žrtvama od 26/27. aprila 1941. u prisustvu nekolicine parohijana

Na željezničkoj stanici u Grubišnom Polju 27. aprila 2006. godine - polaganje vijenaca i odavanje pošte stradalima 26/27. aprila 1941. godine. Na ovom mjestu je od 4. jula 1959. do 1991. godine, kada je uništena, stajala spomen-ploča, koja do danas nije obnovljena

Na željezničkoj stanici u Grubišnom Polju 27. aprila 2006. godine – polaganje vijenaca i odavanje pošte stradalima 26/27. aprila 1941. godine. Na ovom mjestu je od 4. jula 1959. do 1991. godine, kada je uništena, stajala spomen-ploča, koja do danas nije obnovljena

Glas Srpske, Banjaluka, srijeda 6. oktobar 2004

Glas Srpske, Banjaluka, srijeda 6. oktobar 2004

Interesantno je sada obraćanje javnosti tih, nekada zajedničkih institucija bratstva i jedinstva. Najprije svojim obraćanjem providno podrže aktualnu politiku, eventualno nešto polovično natovare Srbima, a onda iznose stavove kako su za dobre međuljudske i međunacionalne odnose. Navodim kao primjer Saopćenje sa sjednice Koordinacionog odbora SUBNOR-a bilogorsko-podravske regije Bjelovar, koja je održana 10. maja 1991. godine: „Odbor najenergičnije osuđuje unošenje i širenje nacionalne mržnje, šovinizma i netrpeljivosti bilo to sa srpske, hrvatske ili koje druge strane“. Dakle, najprije sa srpske strane (valjda su sad ovdje u regiji najopasniji Srbi), a onda nastavlja: „Nacionalizam, šovinizam, nacionalna mržnja i netrpeljivost strana su i jeziva pojava za narode ove regije. Još jezivija im je riječ ’četnik’ ili ’ustaša’, koje su proizašle iz ovih odnosa“. Opet ima prednost nekakav izmišljeni „četnik“. Pa opet: “Znali smo se za vrijeme NOR-a boriti protiv svih okupatora i domaćih izdajnika, kako četnika tako i ustaša“. Koliko se zna, tu četnika nikad nije bilo! Jedino ako se to ne odnosi na Srbe poubijane u Gudovcu 28. aprila 1941. godine i onih preko pet stotina dan ranije otjeranih iz Grubišnog Polja. Jer, oni su stradali pod nazivom „četnik“ koji im je podijelila tadašnja službena vlast, sila. Drugih sa tim nazivom čitavog rata tu nije bilo. Na ove drske laži samo da postavim jedno pitanje: Ima li igdje dokument o NOR-u na ovoj regiji ili bar kakva priča da je netko ovdje imao priliku da opali metak na četnika? Odmah odgovaram: NIJE! Pa saopćava dalje: „Pokušaj sa drugih strana da se na ovo područje 1944. godine infiltrira i proširi četnički pokret nije uspio i na njega nije kročila četnička čizma pa to ne dozvolimo ni danas. SIC! Oni manipulišu nepostojećim četnicima jer na taj način traže dozvolu da nešto smiju reći o JNA ili spomenuti Jugoslaviju. Neka su na čast tome Koordinacionom odboru sve ove dvoličnosti i laži i dodvoravanja antisrpskoj politici hrvatskog Vrhovništva, ali neka je i posebna sramota svakom onom Srbinu u tome odboru od koga napraviše prisutnoga radi kvoruma. Nije isključeno da mu je nekakav Srbin i predsjedavao, a prigovorio neki pošteni Mađar, Pemac ili Hrvat. Sličan je to slučaj kao sa Milanom Bubanom i onim Pemcom u Grubišnom. Čudna neka nastupajuća demokracija – jedni se, da bi govorili, moraju dodvoriti, a drugi imaju pravo samo na strah, pa neka se ravnaju.

SAOPĆENjE

Sa sjednice Koordinacionog odbora SUBNOR-a Slavonsko

bilogorsko-podravske regije Bjelovar

Zadnji i posljednji dramatični događaji na području Hrvatske, ispoljeni u narušenim međunacionalnim odnosima i sukobima koji su nas doveli na rub ponora sa tragičnim posljedicama građanskog rata, duboko su uznemirili građane i borce NOR-a ove regije.

Dramatično stanje i opasnost od građanskog rata, koji je na pomolu da se rasplamsa sa nesagledivim posljedicama, potvrđuju i već pale žrtve kao posljedica međunacionalnih sukoba. Zavladao je strah, strepnja, nesigurnost i uznemirenost među građanima ove regije sa neizvjesnostima što donosi dan, a što noć, kako među srpskim i hrvatskim narodima, tako i ostalim narodnostima.

Zbog toga Koordinacioni odbor SUBNOR-a Slavonsko-bilogorsko-podravske regije, gdje žive 24 naroda i narodnosti, najenergičnije osuđuje unošenje i širenje nacionalne mržnje, šovinizma i netrpeljivosti, bilo to sa srpske, hrvatske ili koje druge strane.

Nacionalizam, šovinizam, nacionalna mržnja i netrpeljivost strana su i jeziva pojava za narode ove regije. Još jezivije im je riječ „četnik“ i „ustaša“, koje su proizašle iz ovih odnosa. Još su u živom sjećanju Jasenovac, Kadinjača, Gudovac, Kukunjevac Kusonje i Dereza. Da li ćemo dozvoliti da se ove ili slične tragedije ponove nakon 45 i više godina mira i slobode u novoj Jugoslaviji.

Znali smo se za vrijeme NOR-a boriti protiv svih okupatora i domaćih izdajnika, kako četnika, tako i ustaša. Pokušaj sa drugih strana da se na ovo područje 1944. godine infiltrira i proširi četnički pokret nije uspio i na njega nije kročila četnička čizma pa to ne dozvolimo ni sada.

Osuđujemo sve istupe pojedinih čelnih ljudi vlasti i stranaka koji svojim neodgovornim istupima, umjesto da potiču zajedništvo i suživot građana Hrvatske, potiču mržnju i razdor, u čemu im uveliko pomažu i sredstva javnog informiranja.

Također osuđujemo bjesomučne i bezobzirne napade i nasrtaje na živote, imovinu i objekte pripadnika JNA, kao za sada jedinog garanta na suzbijanju i sprečavanju međunacionalnih sukoba i građanskog rata i sve one protupravne radnje koje idu da nasilnim putem sruše ustavni i pravni poredak SFRJ.

Tražimo da se stane na kraj sijačima mržnje, terorizma i svih drugih protuustavnih radnji kojima se ugrožavaju životi ljudi i materijalna dobra, te na taj način i jednako obezbijedi sloboda, mir i sigurnost, kako ljudi u Kijevu, tako i Borovu Selu i cijeloj Hrvatskoj.

Na kraju podržavamo stavove Saveznog izvršnog Vijeća i Predsjedništva SFRJ, te tražimo da se oni dosljedno sprovedu u život u razrješavanju društveno-ekonomske i političke krize u Hrvatskoj i SFRJ.

U Bjelovaru, 10. maja 1991.

KOORDINACIONI ODBOR

SUBNOR-a Slavonsko-bilogorsko-podravske regije

 

< Sa mitropolitom Jovanom u Rašenici i Gudovcu                                   Sadržaj                                   Referendumi >

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: