fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

One su svojom hrabrošću i svojom patnjom zadivile Svet

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/pozivnica-1.jpg

U sredu, 5. novembra 2014. godine u 18 sati u Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2, biće otvorena izložba „Žene u prvom svetskom ratu“ autorke Aleksandre Ninković Tašić u organizaciji Galerije nauke i tehnike SANU.

milunka_savic_i_flora_sends „Ja sam ih gledao na ratištu, s puškom i bombom u ruci, i u bolnicama, u kojima su na meterinske i sestrinske grudi privijale ranjene junake, i u povlačenju kroz neprohodne albanske gudure, gde se na nemoćne i slomljene bolom pucalo u leđa iz zaseda, i u kojima se masovno umiralo od gladi i zime.

Gledao ih i divio im se! Ni straha, ni kolebanja, ni suza, ni uzdaha! Nije bilo žrtve koje one ne bi mogle da podnesu za svoju Otadžbinu. To su odvažne kćeri Srbije, majke i sestre junaka sa Cera i Kolubare, mojih ratnih drugova, kojima je Otadžbina bila preča od života i koje su, birajući između poniženja i smrti, izabrale smrt.

Nije u to vreme bilo francuskog oficira koji ne bi rado, u znak najdubljeg poštovanja, položio svoj mač pred noge ovih junakinja. One su svojom hrabrošću i svojom patnjom zadivile Svet.“

Anri Barbi

Podršku u vidu dokumentacije i arhivskog materijala pružilo je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

Postavka nastaje kao deo obeleževanja stogodišnjice Velikog rata u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti. Izložba podrazumeva milunka_savicosvetljavanje najistaknutijih doprinosa žena tokom Velikog rata, kako požrtvovanih bolničarki, tako i žena boraca, koje su odlikovane najvećim medaljama za iskazanu hrabrost. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa pričama o najpoznatijoj ženi-ratnici, Milunki Savić, potom Flori Sends – ženi naredniku u srpskoj vojsci, kao i o britanskim bolničarkama koje su, došavši u okviru dobrotvorne humanitarne misije, lečile srpske ranjenike i nabavljale pomoć za Srbiju, često i same stradajući u toj odvažnoj misiji. Izložba s posebnim poštovanjem čuva i sećanje na imena onih velikih heroina o čijim hrabrim delima gotovo da više nema tragova u našem društvu.

Postavka je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Izložba će biti otvorena do 25. novembra 2014. godine.

Više informacija o izložbi: Aleksandra Ninković – Tašić, autor izložbe Mob: 065 55 77 900 aleksandra.ninkovic@mihajlopupin.rs

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/pozivnica-2.jpg

 

Izvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

 

Vezane vijesti:

SRPSKA HEROINA: Kako je Milunka Savić … – Jadovno 1941.

POMEN SRPSKOJ HEROINI MILUNKI SAVIĆ – Jadovno 1941.

„Stojte galije carske“ – Jadovno 1941.

ZABORAVLjENA HEROINA: Rat baba Višnje protiv …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: