Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ombudsman u Hrvatskoj predala izvještaj: Na udaru Srbi i radnici

Datum objave: petak, 6 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

Hrvatska zaštitnica građana Lora Vidović je u izveštaju za prošlu godinu upozorila na veći stepen socijalne distance i predrasuda prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i na opšte pogoršanje radnih prava

Hrvatska zaštitnica građana Lora Vidović je u izveštaju za prošlu godinu upozorila na veći stepen socijalne distance i predrasuda prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i na opšte pogoršanje radnih prava.

Prema pripadnicima srpske nacionalne manjine prisutan je veći stepen socijalne distance i predrasuda, pa i mržnje, što dovodi do netrpeljivosti koja ne nailazi na osudu u društvu, stoji u izveštaju hrvatskog ombudsmana za 2017. godinu.

Lora Vidović ističe da se Srbi kolektivno izjednačavaju s agresorima odgovornim za rat zbog čega su izloženi vređanju, javnim prozivkama zbog manjinskih prava ili pozivima na nasilje, pa čak i napadima.

”Nakon više godina unapređenja odnosa između srpske manjine i većinskog naroda, primetno je pogoršanje odnosa, javnih pretnji i incidenata”, piše u izveštaju koji je upućen Hrvatskom saboru.

Pravobraniteljica ističe da su srpski jezik i ćirilično pismo stigmatizovani, da su manjinski sadržaji na javnoj televiziji getoizirani u samo dve nedeljne emisije te da nakon napada na nedeljnik Novosti (glasilo SNV) ”javnost nije na primeren način senzibilizirana o negativnim uticajima govora mržnje, niti informisana da i pripadnici nacionalnih manjina, kao poreski obveznici, takođe obezbeđuju budžetska sredstva koja im se dodeljuju te kako je pravo na slobodno, otvoreno i kritičko novinarstvo vrednost demokratskog društva”.

Takođe se upozorava na nepoštovanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, posebno u ostvarivanju prava na proporcionalnu zastupljenost među zaposlenima u javnim telima, koja je prošle godine dodatno smanjena.

Udeo pripadnika manjina u pravosuđu i upravi iznosi 3,34 posto, što je dvostruko niže od udela u stanovništvu, koji iznosi 7,67 posto, prenosi glasilo SNV.

”Planovi zapošljavanja, donošeni ranijih godina radi postizanja 5,5 posto zastupljenosti, bili su sasvim nedelotvorni. Štaviše, u vremenu za koje su bili doneseni, njihov udeo u ukupnom broju zaposlenih dodatno je smanjen, što je među pripadnicima manjina pobudilo sumnje da su takve mere donošene samo radi stvaranja privida o udovoljavanju zahtevima za završetak pregovora o članstvu u EU-u, no bez stvarne ambicije da se zaista i ostvare”, stoji u izveštaju.

Usprkos poboljšanjima na tržištu rada, i dalje nedostaju aktivne mere zapošljavanja ranjivih grupa, posebno starijih ljudi, velike su regionalne razlike u nezaposlenosti, kao i broj ugovora o radu na određeno vreme, rad bez plate ili uz plaćanje na ruke i neplaćeni prekovremeni rad, naglašava se u delu izveštaja koji je posvećen radnim pravima, području iz kojeg je zaštitnica građana u prošloj godini primila najveći broj pritužbi građana.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top