fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ШТРБАЦ: ЏАКУЛИ НИЈЕ БИЛО МЈЕСТО У КНИНУ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/strbac-jovanovic.jpg

БОСАНСКИ ПЕTРОВАЦ, 7. АВГУСTА /СРНА/ – Директор Документационо- информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац изjавио jе да одлазак предсjедника Српског демократског форума Вељка Џакуле y Книн на обиљежавање хрватске акциjе „Олуjа“ представља велики ударац Србима.

 

„Ако хрватски предсjедник вече приjе тог дана наjави да долазак првог Србина након 17 година на обиљежавање ‘Олуjе’ значи да и Срби признаjу да jе то била праведна акциjа, онда Џакула ниjе тебало тамо да иде“, рекао jе Штрбац новинарима у Јањилама код Босанског Петровца, гдjе jе данас служен парастос за Србе погинуле у избjегличкоj колони, коjу jе бомбардовала хрватска авиjациjа у току операциjе „Олуjа“ 1995. године, док се повлачила из Републике Српске Краjине.

Штрбац jе изразио увjерење да ће ово бити задња година када Хрватска држава прославља „Олуjу“, jер ће Хашки трибунал потврдити пресуду о удруженом злочиначком подухвату хрватским генералима.

И Никола Лалић из Коренице сматра да Џакула ниjе требало да иде у Книн. „Има толико мjеста српског страдања, коjа би требало посjетити и поклонити им се, а не ићи у Книн на обиљежавање ‘Олуjе`“, рекао jе Лалић Срни.

Данашњи парастос су служили свештеници Епархиjе бихаћко – петровачке, након чега су прислужене свиjеће и положени виjенаци код Спомен – крста у Јањилама, коjи jе прошле године откривен у знак сjећања на Србе коjи су страдали у егзодусу из Републике Српске Краjине на Петровачкоj цести.

У избjегличкоj колони на Петровачкоj цести, коjу jе бомбардовала хрватска авиjациjа, погинуло jе девет српских цивила, од коjих четворо дjеце од пет до 13 година.

За злочине у „Олуjи“ и послиjе те акциjе пред Хашким трибуналом осуђени су хрватски генерали Анте Готовина на 24, а Младен Маркач на 18 година затвора. У току jе жалбени поступак на првостепену пресуду.

Акциjа „Олуjа“ почела у jутарњим часовима 4. августа 1995. године гранатирањем насељених подручjа сjеверне Даламциjе, Кордуна, Лике и Баниjе. Потом су хрватске снаге, уз одобрење и подршку НАTО, а у садеjству са ХВО и Армиjом БиХ, извршиле агресиjу на та подручjа, коjа су била под заштитом УН.

За свега неколико дана са виjековних српских огњишта протjерано jе око 220.000 становника, убиjена су 1.934 лица, од коjих 1.196 цивила и причињена jе огромна материjална штета.

 

Извор: срна

 

Везане виjести:

С А О П Ш Т Е Њ Е

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: