Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Okretanje poražavajućoj prošlosti

Datum objave: sreda, 22 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Hrvatsko društvo, nespremno da se suoči sa onim što slijedi, ali i s vlastitim lošim izborima, odlučilo je da se okrene prošlosti i obnovi tuđmanizam, navode liberalni portali.

Zagreb panorama

Rezultati Tuđmanovog doba su poražavajući, a o tome najbolje svjedoče statistički podaci, od demografske situacije, preko broja zaposlenih, kao i strukture hrvatske ekonomije, koja više nije proizvodna nego uslužna i zavisi dobrim dijelom od turizma.

Bez obzira na to što je čitav narativ tuđmanizma počivao na ideji o 200 bogatih porodica i ukidanju društvenog vlasništva, pa bi ga iz te perspektive mogli proglasiti uspješnim – on je za većinu građana bio poguban, navodi hrvatski istoričar Dragan Markovina.

Okretanje tuđmanizmu, koji je bio moralno upitan, potpuno anahron, te posvađan sa vremenom još u momentu kad se tek pojavio na sceni, a kamoli u današnje doba, označilo je još jedan očajnički pokušaj da se zaustavi vrijeme.

“Paradoksalno je, ali istinito, da podizanje spomenika Tuđmanu u Zagrebu svjedoči o tome kako se čitav narativ tuđmanizma potrošio.

Stvari su vrlo jednostavne. Kad se nekome ili nečemu počnu forsirano podizati spomenici ili kad nešto uđe u postave muzeja, to je jasan signal – da više nije živo”, zaključuje Markovina.

On navodi da do nove “tuđmanizacije” dolazi u momentu kad su se godine optimizma i društvenog poleta istrošile, kad je postalo jasno da kriza neće biti prolazna, nego dugoročna i kada je stanovništvo prestalo da očekuje bolju budućnost.

Politički analitičari liberalnijih portala u Hrvatskoj svakodnevno ukazuju na sve rigidniji nacionalistički kurs u društvu, koji je pun sentimenta za ustaško doba i koji pokušava da rehabilituje Pavelićevu državu, saradnicu nacističke Njemačke i Adolfa Hitlera.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Tuđman radio u Ministarstvu domobranstva NDH

„Tuđman je znao za ubistva Srba“

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top