Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Tuđman radio u Ministarstvu domobranstva NDH

Datum objave: utorak, 1 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je bio general JNA, radio je 1942. godine u Ministarstvu domobranstva Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, pokazuju dokumenti koje je objavio zagrebački “Nacional”.

Franjo Tuđman
Franjo Tuđman

Među objavljenim dokumentima su i oni iz policijske arhive iz kojih se vidi na kojoj je adresi bio prijavljen Tuđman i gdje je boravio u Zagrebu dok je Ante Pavelić bio na čelu NDH, prenose beogradske “Večernje novosti”.

List podsjeća da je dio Tuđmanove biografije koji se odnosi na taj period do sada bio nepoznat i da je podatke iznio Josip Manolić u najnovijoj knjizi “Špijuni i domovina”.

Tuđman o tim prvim godinama rata nije mnogo govorio, već je samo isticao detalj kada je odlučio da ode u partizane. U jednoj enciklopediji naznačeno je da je kao ljevičar bio pritvoren 1940. godine, a da je njegova porodica podržavala Hrvatsku seljačku stranku.

Zvanično je uvijek naglašavano da je 1941. godine Tuđman prekinuo školovanje i uključio se u antifašistički pokret, ali o tome da je radio i u Ministarstvu domobranstva do sada nije bilo riječi.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top