Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Tuđman radio u Ministarstvu domobranstva NDH

Datum objave: utorak, 1 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je bio general JNA, radio je 1942. godine u Ministarstvu domobranstva Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, pokazuju dokumenti koje je objavio zagrebački “Nacional”.

Franjo Tuđman
Franjo Tuđman

Među objavljenim dokumentima su i oni iz policijske arhive iz kojih se vidi na kojoj je adresi bio prijavljen Tuđman i gdje je boravio u Zagrebu dok je Ante Pavelić bio na čelu NDH, prenose beogradske “Večernje novosti”.

List podsjeća da je dio Tuđmanove biografije koji se odnosi na taj period do sada bio nepoznat i da je podatke iznio Josip Manolić u najnovijoj knjizi “Špijuni i domovina”.

Tuđman o tim prvim godinama rata nije mnogo govorio, već je samo isticao detalj kada je odlučio da ode u partizane. U jednoj enciklopediji naznačeno je da je kao ljevičar bio pritvoren 1940. godine, a da je njegova porodica podržavala Hrvatsku seljačku stranku.

Zvanično je uvijek naglašavano da je 1941. godine Tuđman prekinuo školovanje i uključio se u antifašistički pokret, ali o tome da je radio i u Ministarstvu domobranstva do sada nije bilo riječi.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top