fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Održano dobrotvorno veče za nastavak gradnje crkve zadušnice u Gornjoj Jošanici (VIDEO)

U Foči je održano dobrotvorno veče za nastavak gradnje crkve zadušnice u Gornjoj Jošanici, na mjestu jednog od najmasovnijih stradanja srpskih civila u proteklom ratu. Među njima i djeca od dvije,sedam i deset godina.

Jošanica - hram Foto: RTRS
Jošanica – hram Foto: RTRS

Četrdesettrogodišnja Dušanka Lalović imala je sedamnaest godina kada je skrivena u šumi čudom preživjela masakrs na Nikoljdan 1992.godine. Pomiješanih osjećana ističe da je i tužna jer već 25 godina nema pravde za naredbodavce i izvršioce koji su naredili mučenje i svirepo ubijanje djece,žena i staraca.

„S druge strane sam i srećna jer evo podiže se ovaj hram za sve postradale za djecu, tri anđela“, kaže Lalović.

Gornja Jošanica je svetilište u kojoj je postradalo 56 novomučenika pravoslavnih. Hram kao svetionik vjere se podiže na mjestu pogubljenja kao u ranohrišćansko vrijeme – istaknuto je u Foči.

„Tako i danas pokušavao da koliko je moguće da slijedimo prve hrišćane da i mi izgradimo taj prvi hram na krvi jošaničkih novomučenika“, rekao je paroh ustikoljanski jerej Nikola Kovač.

U Građevinskom odboru ističu da su zahvalni svojim sugrađanima, ali i svima velikog srca od Trebinja do Australije koji su pomogli da se gradnja odvija planiranom dinamikom.

„Tako da ćemo i prije zime pokriti hram, a ovim novcem ćemo pokušati završiti sve na proljeće“, dodao je predsjednik Građevinskog odbora Slavko Đorđević .

Iz Građevinskog odbora poziv svim ljudima dobre volje da podrže akciju izgradnju zadušnog hrama u Gornjoj Jošanici kod Foče.

Uplate se mogu izvršiti na žiro-račun u Novoj banci: 555 8000020566722; Devizni račun: 5550000020567219

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

JOŠANICA – ZLOČIN KOJI TRAJE | Jadovno 1941.

Put pomirenja zahtijeva kažnjavanje za zločin u Jošanici

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: