fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Održana tribina za izbjegla i raseljena lica u Čačku

Tribina u Čačku
Tribina u Čačku

Tribina namenjena izbjeglim i prognanim licima sa područja Hrvatske i Federacije BiH i interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije održana je u četvrtak 25. februara u sali Skupštine Grada Čačka. Teme skupa bile se vezane za akciju evidentiranja otete, uništene i druge imovine izbjeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih građana u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji i problemi izbjeglih, prognanih i interno raseljenih lica u procesu integracije. Na tribini su govorili: Milovan Drecun, predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije; Miodrag Linta, zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije i predsjednik Saveza Srba iz regiona; Radenko Luković, zamjenik gradonačelnika Čačka; dr Aleksandar Radojević, narodni poslanik iz Čačka i Snežana Radovanović, povjerenik za izbjeglice u Čačku. Organizator i voditelj tribine bila je Gorana Kaplarević, predsjednik Savjeta za izbjegla i raseljena lica SNS. Na tribini je bilo prisutno preko 120 izbjeglih, prognanih i interno raseljenih lica i njihovih prijatelja. Prisutnima su se na početku tribine kratko obratili Radenko Luković, dr Aleksandar Radojević i Snežana Radovanović.

Miodrag Linta je upoznao prisutne učesnike tribine sa akcijom evidentiranja otete, uništene, oštećene i druge imovine izbjeglih i prognanih lica koja se nalazi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Akciju evidencije realizuje Savez Srba iz regiona i trajaće do 30. juna 2016. godine. Obrazac za evidentiranje imovine nalazi se na sajtu Saveza Srba iz regiona (www.ssr.org.rs). Obrazac je moguće popuniti samo elektronskim putem. Nakon završetka akcije Savez Srba iz regiona će angažovati ugledne stručnjake koji će izvršiti analizu prikupljenog materijala i uraditi sveobuhvatan izvještaj sa preciznim podacima o sistematskom kršenju ljudskih prava izbjeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana. Izvještaj će biti preveden na engleski jezik a zatim poslat na adrese svih značajnih međunarodnih organizacija, kao što su Ujedinjene nacije, Evropska unija, OSCE, Savjet Evrope i druge. Linta je govorio o potrebi da naše Tužilaštvo za ratne zločine daleko aktivnije radi na kažnjavanju nalogodavaca i izvršioca zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, bržem rješavanju pitanja nestalih lica i problemima naših zemljaka u procesu integracije. Posebno je važno, prema Linti, da Komesarijat za izbjeglice maksimalno ubrza rješavanje stambenih problema izbjeglih i raseljenih lica koja su još uvijek podstanari kroz izgradnju stanova, kupovinu seoskih imanja, dodjelu montažnih kuća i paketa građevinskog materijala. Linta je upoznao prisutne da se čine veliki napori da se konačno omogući da 530 porodica, čiji su stanovi izgrađeni u 7 lokalnih samouprava sredstvima italijanske Vlade (tzv. SIRP program), dobiju pravo otkupa. U Čačku je izgrađeno 76 stanova iz SIRP programa. Takođe, Linta je sa ministrom Vulinom obezbedio da nijedna od 22 porodice koje imaju dugove prema Gradskoj stambenoj agenciji u Čačku ne bude izbačena iz svog stana do konačnog rješenja, kao ni u ostalih 6 lokalnih samouprava. On se založio da u otkupnu cijenu bude uračunata plaćena kirija u prethodnom periodu za svaku porodicu i da pravo otkupa ima i 20 posto stanara iz reda domaćeg stanovništva.

Milovan Drecun je govorio o aktuelnoj politčkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i istakao da je tzv. Prvi Briselski sporazum omogućio formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Pomenuta ZSO treba da omogući da se Srbija vrati na Kosovo i Metohiju jer Priština neće moći da je ukine i biće finansirana od strane Beograda. Albanci ZSO posmatraju kao Republiku Srpsku i zato se protive njenom formiranju jer će sprečavati ujedinjenje Albanije i Kosova. Na taj način Srbija bi ojačala a navedeni sporazum predstavlja kompromis u ovom trenutku. U suprotnom, došlo bi do zaoštravanja odnosa sa Zapadom čime bi pretila opasnost od izolacije i cjepanja Srbije. Drecun je govorio o formiranju Radne grupe za ratne zločine koja treba da prikupi sve dokaze u vezi zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, da uradi izvještaj i dostavi ga našem Tužilaštvu za ratne zločine na dalje postupanje.

Nakon uvodnih izlaganja veliki broj posjetilaca je komentarisao svoju tešku situaciju odnosno govorio o svojim problemima i postavljao pitanja Linti, Drecunu i Snežani Radovanović. Pomenuti su strpljivo odgovarali na postavljena pitanja. Tribina je trajala preko tri časa i završila je u jednoj pozitivnoj atmosferi. Na početku tribine podijeljeni su prisutnim posjetiocima primjerci prvog i drugog broja Srpskog Kola.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Izvor: SAVEZ SRBA IZ REGIONA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: