fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA

Svečana akademija održana je u Kulturnom centru u Gradišci

Svečana akademija održana je u Kulturnom centru u Gradišci

U Kulturnom centru Gradiška sinoć je održana svečana akademija povodom obilježavanja Dana opštine – 24. aprila i 70 godina od njenog oslobođenja od fašističke okupacije.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović istakao je da je oslobođenje naroda opštine Gradiška prije 70 godina plod herojske borbe antifašista.

„Ipak, sloboda je plaćena sa više od 14.000 žrtava ustaškog fašističkog terora na području Gradiške, među kojima je bilo 4.500 djece mlađe od 15 godina“, naglasio je Latinović.

On je naglasio da je u Drugom svjetskom ratu Gradiška pretrpjela i ogromna razaranja, ali da je želja za životom nadvladala i da je u relativno kratkom roku obnovljena uništena infrastuktura, kuće i gazdinstva, te da je krajem 60-ih godina prošlog vijeka ova opština ušla u period intenzivnijeg privrednog razvoja.

Latinović je naveo da je u periodu 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka Gradiška stasala u razvijenu urbanu sredinu i da na tim temeljima treba da se i dalje razvija.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Gradiška Tane Gaković rekao je da društvo danas nema isti odnos prema tekovinama Narodno-oslobodilačke borbe kao prije 50 godina, te da postoje pokušaji plasiranja neistina o periodu Drugog svjetskog rata.

On je naveo da je Drugi svjetski rat preživjelo više od 3.000 boraca iz Gradiške, a da je danas živo njih 37, ali da zajedno sa potomcima čine gradiški SUBNOR koji ima oko 300 članova.

Gaković je naveo da na području opštine postoje 52 spomenika borcima narodno-oslobodilačkog pokreta i žrtvama fašističkog terora, čije je održavanje, zahvaljujući razumijevanju lokalne vlasti, na zadovoljavajućem nivou.

U kulturno-umjetničkom programu svečane akademije učestvovali su, između ostalih, glumci „Grad pozorišta“, Gradskog djevojačkog hora „Lira“, pjevačka grupa „Perla“, Kulturno-umjetničko društvo „Kolovit“.

Akademiji su pristvovali predstavnici lokalne zajednice, načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić, predsjednik opštine Ćuprija Slavko Cvetković, američki i slovenački konzuli Edvard Galager i Branko Zupanc, šef kancelarije misije OEBS-a u Banjaluci Dmitrij Jordanidi, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Gradiške, predstavnici vjerskih zajednica i brojni građani.

Povodom Dana opštine Gradiška – 24. aprila, danas u 9.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježja u gradskom parku, a u Zavičajnom muzeju u 9.30 časova biće otvorena izložba „Putevi slobode“, dopunjena novom istorijskom građom, koja će prvi put put biti izložena u javnosti.

Za 10.00 časova u gradskom parku zakazano je otvaranje Osmog festivala gastronomije i kulturne baštine „Zdravofest 2015“.

Na festivalu će biti organizovano gastro-takmičenje lovaca i ribolovaca, izložba zdrave hrane i tradicionalne kuhinje, te izbor najbolje rakije, kao i promocija domaćih vina i sokova, pčelinjih i drugih eko-proizvoda.

Koncert Banjalučke filharmonije u Kulturnom centru Gradiška zakazan je za 20.00 časova.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Dan pobjede nad zlom – Jadovno 1941.

Bosanska krajina u Drugom svetskom ratu(4) – Jadovno 1941.

SUTRA OBILjEŽAVANjE 70 GODINA OD … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: