fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Održana osma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu

Osma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu održana je 26. oktobra, u Pres centru Udruženja novinara Srbije .

Tema konferencije bila je očuvanje srpskog jezika i identiteta.

Osma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu FOTO: Jadovno 1941.
Osma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu FOTO: Jadovno 1941.

Ovogodišnja konferencija bila je posvećena srpskom jeziku i kulturi i ulozi koju mediji i organizacije dijaspore i regiona imaju u njihovom očuvanju, upotrebi ćiriličkih fontova u digitalnoj komunikaciji.

Konferenciju je otvorio Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova koji je istakao da 20 miliona ljudi u svetu govori srpskim jezikom i da je veliki broj naših sunarodnika u rasejanju, zbog čega ovo ministarstvo ima časnu i odgovornu dužnost i obavezu da učini sve da tamo gde se nalaze ne zaborave ni svoju državu, ni svoj jezik, ni svoje pismo. „Bilo šta od ovoga da zaborave, izgubili su svoj identitet“, rekao je Odalović.

„Prilikom raspisivanja konkursa ministarstva u poslednje tri godine, jedan od prioriteta je očuvanje srpskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta. Uprkos ograničenim sredstvima i kapacitetima, Ministarstvo kulture i informisanja će i dalje biti pouzdan partner u tom važnom procesu za Republiku Srbiju“, rekako je na otvaranju konferencije Aleksandar Gajović, državni sekretar za informisanje.

Prva diskusija pod nazivom ,,Očuvanje srpskog jezika i kulture: inicijative i projekti u Republici Srbiji s osvrtom na dijasporu i region“, bila je posvećena upotrebi srpskog jezika i ćiriličkog pisma, pravu na izučavanje i negovanje srpske kulture i istorije, očuvanju i zaštiti srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i informisanju na srpskom jeziku. O ovoj temi, govorili su: Dragan Hamović, posebni savetnik ministra kulture i informisanja, Marija Stamenković, iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je predstavila projekat „Srbija za Srbe iz regiona“, Vladan Trijić, zamenik upravnika Narodne biblioteke, koji je predstavio rezultate pomoći u publikacijama i programe čuvanja, zaštite i konzervacije kulturne baštine u regionu i dijaspori i Veljko Brborić, upravnik Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima, Filološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Na drugom panelu pod nazivom ,,Upotreba ćirilice i ćiriličkih fontova u digitalnoj komunikaciji“, govorili su: Momčilo Vuksanović, ispred Srpskog nacionalnog savjeta iz Podgorice, Predrag Milićević, iz Registra nacionalnih internet domena Srbije, Vlado Đukanović, lingvista i prof. Olivera Stojadinović sa Fakulteta primenjenih umetnosti, koja je predstavila internet sajt Tipometar.

Treća diskusija bila je posvećena ulozi medija i organizacija dijaspore i regiona u očuvanju srpskog jezika i kulture i predstavljanju primera dobre prakse. O ovoj temi govorili su: Srđan Tatić, generalni sekretar SKD „Prosvjeta“, koji je predstavio Letnju školu srpskog jezika i kulture i časopis za kulturu „Prosvjeta“, Ljerka Radojčić, izvršna urednica dečijeg lista „Bijela pčela“, koja je predstavila list i program očuvanja jezika i pisma, Vesna Bajić Stojiljković, etnomuzikolog iz AKUD Kolo, Koper koja je predstavila projekat ,,Škola srpskog jezika, književnosti, tradicije i kulture Ćirilandija 3“ i Ivan Miletić, iz Srpskog saveta Velike Britanije, koji je predstavio program edukacija i povezivanja mladih britanskih Srba.

Četvrti segment konferencije bio je posvećen projektima u funkciji očuvanja jezičkog i kulturnog identiteta iz matične države. Projekte su predstavili: Maša Đorđević, iz udruženja Mia Patria, projekat ,,Dečiji letnji kamp – Sačuvajmo korene“; Dušan Jovović, multimedijalni umetnik; Goran Pavlović, Radio Novi Sad, emisija „Naši u svetu“ namenjena dijaspori i Dušica Antić-Rašić, urednica sajta www.srpskisajt.com, koji je posvećen učenju srpskog jezika i promovisanju kulture i tradicije.

Violeta Jovanov Peštanac predstavila je program onlajn mentorstva za unapređenje veb sajtova i aktivizma na društvenim mrežama medija i organizacija regiona/dijaspore kojima se do naredne konferencije obezbeđuje besplatna podrška.

Konferenciju su organizovali Udruženje novinara Srbije (UNS) pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Izvor: Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: