Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Održana izložba fotografija o srpskim žrtvama u Srebrenici!

Srpski sabor Zavetnici priredio je danas u galeriji “Progres”, u centru Beograda, izložbu fotografija i dokumenata o stradanju srpskog naroda u Srebreničkom kraju u periodu 1992 – 1995. godine.

Neposredan povod za postavljanje izložbe je obeležavanje 24 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i  sećanje na više od 3. 200 Srba srednjeg Podrinja koje su krvnički masakrirali pripadnici tzv. Armije BiH.

Član Predsedništva Zavetnika, Milica Đurđević, je na otvaranju izložbe izjavila novinarima da su izložbu organizovali Zavetnici u susret obeležavanju velikog stradanja srpskog naroda u Srebrenici i Podrinju sa ciljem da podsete na žrtve srpskog naroda u tim krajevima.

“Mi želimo da na ovaj način iskažemo poštovanje našim žrtvama, a ne da obezvređujemo tuđe”,  istakla je Đurđevićeva.

Ona je navela da su ovakve izložbe veoma važne da bi se prikazala istina o dešavanjima 1992. i 1993. godine, naročito u trenucima kada cela Evropa strahuje od džihada, terorističkih napada i stvaranja terorističke islamske države. Ona je istakla da su upravo srpske žrtve u Podrinju bile prve žrtve džihada i islamskog terorizma u njegovom pohodu na Evropu.

“Kada se to dešavalo na prostorima gde živi srpski narod, gde je bila vekovna srpska teritorija, oni ne samo da su okretali glavu od toga, nego su i direktno učestvovali i pomagali islamske terorističke snage, koje su tada uz povike “Alahu ekber” ubijale srpske civile”, rekla je Đurđevićeva.

Ona je podsetila javnost na stradanje dečaka Slobodana Stojanovića iz zvorničkog sela Kamenice, kao i na srpsku majku Dobrinu Prodanović, koja je zagrlila lobanju svog sina Živana, koga su horde Nasera Orića masakrirale motornom testerom, dolazeći iz navodno demilitarizovane zone Srebrenice. “Njeno stradanje najbolje odslikava medijsku manipulaciju samih dešavanja u Srebrenici, a kruna medijske propagande uperena protiv srpskog naroda je to što je ta fotografija obišla svet sa natpisom da je reč o muslimanki koja oplakuje svog sina, koga su ubili Srbi” – dodala je Đurđevićeva.

U zaključku Đurđevićeva je istakla da je ova izložba doprinos očuvanju Republike Srpske u čije temelje su usađeni svi životi koji nas gledaju sa ovih fotografija i dodala da je srpski dečak Slobodan Stojanović freska stradanja srpske dece, koje niko ne pominje.

Predrag Lozo, jedan od autora izložbe, poručio je da izložba o stradanju Srba u Podrinju svedoči o velikim razmerama srpskog stradanja u tom kraju.  On je naveo da izložba pokazuje jeziv karakter zločina, gde je uglavnom zločinac “oči u oči” bio suočen sa žrtvom, pokazuje jezive scene prizora masakra i pokolja nad srpskim civilima, većinom u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca.

“Ova izložba pokazuje karakter rata u BiH, karakter Republike Srpske kao nastojanja da se narod odbrani od ovakvih stradanja”, istakao je Lozo.

Izložbi su prisustvovale brojne poznate ličnosti kao i predstavnici Srpske narodne partije i Treće Srbije.

Zavetnici ističu da se treba boriti protiv antisrpske propagande kad su u pitanju dešavanju u Srebrenici i istinito svedočiti šta se desilo 1992. i 1993. godine – da su Srbi prve žrtve terorizma, da je srpska teritorija prva, na kojoj su, uz blagoslov političkog Zapada, stvarana prva teroristička uporišta islamske država, koja je danas pretnja čitavom čovečanstvu.

Najavljujemo da ćemo se nizom aktivnosti, koje će biti organizovane ovih dana, suprotstaviti pokušaju raznih plaćeničkih nevladinih organizacija da, povodom obeležavanja stradanja Bošnjaka u Srebrenici 11. jula, od Beograda naprave “centar srama” i “centar udara na Republiku Srpsku”.

Izvor: Srpski sabor Zavetnici

Vezane vijesti:

U Beogradu Izložba „Podrinje, nekažnjeni zločin“ o srpskim žrtvama

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: