Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Beogradu Izložba “Podrinje, nekažnjeni zločin” o srpskim žrtvama

U galeriji “Progres” u Beogradu otvorena je izložba o stradanju Srba u Podrinju u proteklom ratu u BiH pod nazivom “Podrinje, nekažnjeni zločin”, koja sadrži fotografije masakriranih Srba, djece, žena i muškaraca iz pet podrinjskih opština.

Izložba Podrinje nekažnjeni zločini Foto: SRNA
Izložba Podrinje nekažnjeni zločini
Foto: SRNA

Izložba počinje istorijskim uvodom u rat u BiH, gdje je prikazana “Islamska deklaracija” Alije Izetbegovića, kao i tekstovi o njegovom odbijanju Kutiljerovog plana i izjava Franje Tuđmana da je Hrvatskoj bio potreban rat.

U dijelu gdje se obrađuju zločini nad Srbima u pet podrinjskih opština prikazane su fotografije leševa srpskih žrtava, koje su mučene, kasapljene, bez glave, kao i izvještaji sa odbukcija.

Poseban pano posvećen je djeci žrtvama muslimanskih zločina u Podrinju, pri čemu je izdvojen dječak Slobodan Stojanović, koji je ubijen i zvjerski mučen, odsječene su mu ruke do lakata, a u sredini grudi napravljen nožem četvrtasti otvor. Ubijen je nakon što se vratio po psa u rodno selo Kamenica kod Zvornika. U njegovom mučenju učestvovala je Elfeta Veseli iz istog sela. Za ubistvo ovog dječaka niko nije osuđen.

Na prikazanim fotografijama leševa ubijenih Srba mogu se vidjeti tragovi zabijanja eksera, lanaca, odsijecanja glava.

Tu su originalni spiskovi Armije BiH sa imenima njihovih boraca, koji su učestvovali u napadima na srpska sela. Vidi se dokument sa imenima 24 pripadnika muslimanskih boraca brigade Treći maj, koji su pod komandom Nedžada Bektića napali selo Loznička Rijeka 1992 godine.

Posjetioci mogu vidjeti i fotografije leševa porodice Mišić, iz opštine Vlasenica, čiji su svi članovi ubijeni.

Na fotografijama se vide i spaljeni leševi, jer nije bilo dovoljno ubiti i mučiti žrtve, nego su ponižavani i u smrti.

Do sada niko za zločine nad Srbima u Podrinju nije odgovarao, niti osuđen. U zadnjem dijelu izložbe kroz dokumente je prikazan odnos sudova u Hagu i BiH, koji nisu pozvali na odgovornost nikoga za ove zločine.

Na plakatu izložbe ispisano je upozorenje da izložba sadrži uznemirujući sadržaj, zbog čega se ne preporučuje djeci i osobama slabijeg zdravlja.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Počeli „Petrovdanski dani“

Položeno cvijeće kod Centralnog spomen – krsta

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: