fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Održan istorijski čas o agresiji hrvatske vojske 1995. godine

U svim školama u Kozarskoj Dubici danas je održan istorijski čas na kojem su o hrvatskoj agresiji 18. i 19. septembra 1995. godine učenicima govorili aktivisti opštinske Boračke organizacije koji su bili direktni učesnici odbrane grada.

U svim školama u Kozarskoj Dubici danas je održan istorijski čas na kojem su o hrvatskoj agresiji 18. i 19. septembra 1995. godine učenicima govorili aktivisti opštinske Boračke organizacije koji su bili direktni učesnici odbrane grada.
Kozarska Dubica – istorijski čas
Foto: SRNA

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“, na istorijskom času kome su prisustvovali učenici devetih razreda, uvodnu riječ imala je nastavnik istorije i geografije Milena Milanović, a zatim su djeci govorili učesnici sudbonosnih septembarskih dana, Branko Pralica, Goran Mađaš i Janko Pralica.

Branko Pralica je u to vrijeme bio zamjenik komandira Policijske stanice Kozarska Dubica i komandir Interventnog voda u Kozarskoj Dubici, a obavljao je i dužnost komandanta bataljona posebnih jedinica policije Prijedor.

„Bitno je da djeca znaju šta se dešavalo 1995. godine, da su stradale nevine žrtve upadom hrvatske vojske koja nije štedjela ni djecu, ni odrasle, te da nam je neprijatelj bio isti kao 1914. i 1941. godine“, rekao je Pralica.

On je podsjetio da je 18. septembra u 10.00 časova počelo granatiranje Kozarske Dubice, na koju je toga dana palo oko 4.000 granata, nakon čega je grad bio razoren.

„Mi smo zaustavili taj napad hrvatske vojske u rejonu tadašnje Tekstilne industrije `Knežopoljka`, a drugi napad 19. septembra u rejonu Donje Gradine. U svojim namjerama neprijatelj nije uspio jer su vojska, policija i stanovništvo odbranili Kozarsku Dubicu, a time i zapadne granice Republike Srpske“, istakao je Pralica.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Kozarskoj Dubici Bogdan Marelj rekao je da su istorijski časovi korisni za djecu da bi saznali šta se dešavalo u njihov bližoj istoriji.

„Osim civilnih žrtava koje smo imali u septembru 1995. godine, naša škola je pretrpjela direktnu štetu, jer je u granatiranju pogođena zgrada škole, pa je i to jedan od razloga da djeca znaju šta se tada dešavalo i da spoznaju istinu o našem otadžbinskom ratu“, kaže Marelj.

Istorijski časovi održani su danas u Srednjoškolskom centru „Nikola Tesla“ i u centralnim i područnim osnovnim školama „Vuk Karadžić“ i „Majka Knežopoljka“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Marko Janković: Odbrana zapadno krajiških opština septembra 1995. godine

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: