Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Odluka o rehabilitaciji Kalabića 5. januara

Datum objave: ponedeljak, 26 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Dok podnosilac zahteva za rehabilitaciju tvrdi da ne postoji nijedan dokaz da je nekadašnji komandant Gorske garde počinio bilo kakav zločin, tužilac se protivi rehabilitaciji pozivajući se na odluku Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora u Drugom svetskom ratu

Nikola Kalabić (Foto porodična arhiva)
Nikola Kalabić (Foto porodična arhiva)

Valjevo – Svoju odluku po zahtevu za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnje komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini, koji je podnela Kalabićeva unuka Valjevka Vesna Kalabić, sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović saopštiće 5. januara 2017. Ali, po onome što je u završnim rečima saopšteno na ročištu, posao mu neće biti nimalo lak.

Dok je predlagač preko svog punomoćnika tražio rehabilitaciju, tužilac se tom predlogu usprotivio, pozivajući se na odredbe Zakona o rehabilitaciji po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati.

Punomoćnik Vesne Kalabić, valjevski advokat Goran Branković konstatovao je da je Nikola Kalabić bez ijednog dokaza proglašen za narodnog neprijatelja i da nema nijednog validnog dokaza da je sarađivao sa okupatorom niti da je počinio bilo kakav ratni zločin, na osnovu čega je izneo stav da je nekadašnji komandant Gorske garde likvidiran iz čisto političkih, nacionalnih i ideoloških razloga i da bi zbog toga trebalo da bude rehabilitovan.

U osvrtu na činjenice bitne za sagledavanje ovog postupka, Branković je podsetio na, kako je rekao, „umetnutu” priču da je Kalabić izdao Dražu Mihajlovića. Demantujući te navode, on je naveo da je Draža, iako je imao na raspolaganju pet generala i više pukovnika i potpukovnika, komandu nad Gorskom gardom, udarnom pesnicom Ravnogorskog pokreta, poverio upravo Nikoli Kalabiću.

Nonsens bi bio da takva ličnost izda svog komandanta, rekao je Branković, dodavši da ako bi se nekim čudom prihvatila teza da je bio izdajnik, zašto je onda Kalabić likvidiran od strane komunista i to bez suđenja, zašto mu se ne zna ni grob, zašto mu je porodica duga bila stavljena na stub srama.

– Potpuno je apsurdno i pomisliti na to, mnogo je logičniji zaključak da je Nikola Kalabić stradao iz političkih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga i to je osnovni razlog zahteva za njegovu rehabilitaciju – poručio je Branković.

Drugi važan momenat za ovaj postupak, po njegovim rečima, je presuda Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja i konfiskovana mu je imovina. Ta presuda je doneta bez ijednog dokaza, podsetio je Branković, uz konstataciju da je „komunistička instrumentalizacija istoriografije stvorila ogromne tabu teme, dovela do zloupotrebe nauke i nasilja nad prošlošću…”.

U svojoj završnoj reči, međutim, Dragana Marković, viši javni tužilac, kao zastupnik Republike Srbije, pozvala se na uputstvo Apelacionog javnog tužilaštva kojim je obavezana da se protivi rehabilitaciji Nikole Kalabića, jer se on odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu našao u krugu lica koja su proglašena ratnim zločincima i ne mogu se rehabilitovati.

Sudija Dragan Obradović najavio je da će svoju odluku u ovom postupku saopštiti 5. januara u podne.

Autor: S. Ćirić

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

ČAS ISTORIJE: Hercegovci na Bosanskoj golgoti | Jadovno 1941.

Treba li heroju rehabilitacija? | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top