fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ODLAZAK SRBA IZ HRVATSKE JE CIVILIZACIJSKA TRAGEDIJA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/Dragan_Markovina.jpg

Hrvatski istoričar iz Splita Dragan Markovina izjavio je da su Srbi u Hrvatskoj u izrazito teškom položaju, te da bi Hrvatska trebalo da se osvijesti i shvati da je odlazak Srba civilizacijska tragedija.

 

„Mislim da bi većinska Hrvatska trebalo da se osvijesti kolika je civilizacijska i ljudska tragedija sadržana u činjenici da je znatan broj Srba napustio Hrvatsku i da bi trebalo da učini sve da ih vrati u njihovu domovinu. Mislim da je to teško ostvarivo, ali neka vrijeme odgovori na to pitanje“, dodao je Markovina.

Komentarišući svoje zalaganje da se Hrvatska izvini Srbima zbog zločina u „Oluji“, Markovina je za „Večernje novosti“ rekao da je vrijeme velikih gestova prošlo, pogotovo što oni ne znače ništa ako ne postoji konkretan rezultat takvih izjava.

On je ocijenio da se politika odnosa prema Srbima u Hrvatskoj, uglavnom, nije mijenjala, nezavisno od toga ko je bio na vlasti, te da se Srbi u Hrvatskoj nalaze, nažalost, u izrazito teškom položaju, posebno kada je riječ o povratnicima i uslovima za njihov život u poharanim krajevima.

„S jedne strane, imate tešku situaciju na terenu, a s druge najmodernije evropske zakone zaštite manjina“, rekao je Markovina.

On je ocijenio da su odnosi Srbije i Hrvatske iz raznoraznih razloga svedeni na prilično „niske grane“ i da će tako ostati još neko vrijeme.

Markovina je ocijenio da su izjave novog hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović o Srbiji i Srbima jeftino populističke po nastupu i besmislene po sadržaju, ali da nema nikakve sumnje da im je krajnji cilj podilaženje nacionalističkoj desnici.

On je ocijenio da je Kitarovićeva na velika vrata ponovo dovela desnicu u epicentar političkih zbivanja.

Na pitanje da li je sada izvjesno da će Hrvatska uslovljavati Srbiju na putu ka EU, Markovina je rekao da hrvatski predsjednik ima minimalnu političku moć u odnosu na premijera i Vladu, ali da je taj „sitnokalkulantski, osvetnički nacionalizam osnovna karakteristika svih bivših jugoslovenskih država“.

Markovina, koji je prikupljao potpise protiv podizanja spomenika Franji Tuđmanu u Splitu, zbog svojih stavova je ostao bez posla, pošto su odbili da mu produže ugovor na Filozofskom fakultetu u Splitu.

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Oluja“ – zločin bez kazne – Jadovno 1941.

SAVO ŠTRBAC: Nova “Oluja” se dogodila  – Jadovno 1941.

Oluja još duva na istu stranu: Hrvatski „branitelji” hoće 

HRVATSKA PRAVDA BEZ ZLOČINACA: Ubice presvučene u heroje

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: