fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Odlazak jednog od najumnijih Srba: U Beogradu preminuo dr Milorad Ekmečić

Akdemik prof. dr Milorad Ekmečić

Akdemik prof. dr Milorad Ekmečić

Posle kraće bolesti u Beogradu preminuo je,  jedan od najumnijih Srba, akademik prof. dr Milorad Ekmečić.

Akademik prof. dr Milorad Ekmečić je posle kraće bolesti preminuo u KC Beograd u 88. godini života.

Kako Slobodna Hercegovina saznaje Milorad Ekmečić iz zdravstvenih razloga nije bio u prilici da bude u Prebilovcima na osveštanju hrama Vaskresenja u Prebilovcima, ali gledajući direktan TV prenos potresao se kada je na panou žrtava ugledao sliku svog oca Ilije.

Rođen je u Prebilovcima, opština Čapljina, 4. oktobra 1928. godine, od oca Ilije i majke Kristine. Osnovnu školu (četiri razreda) završio je u Čapljini, a gimnaziju u Mostaru 1947, uz oslobađanje od mature. Rat je proveo do 1943. u Čapljini, a nakon gubitka i drugog roditelja — u Prebilovcima na slobodnoj teritoriji. Od oktobra 1944. do jula 1945. bio je u NOV. Upisao opštu istoriju na Sveučilištu u Zagrebu, gde diplomira 1952. godine. Iste je godine izabran za asistenta na novootvorenom Filozofskom fakultetu u Sarajevu, ali je zbog bolesti na dužnost stupio nekoliko meseci kasnije. Proveo godinu dana na istraživačkom radu u arhivima u Zagrebu, Beogradu, Zadru, kao i nekoliko meseci u Beču.

Doktorsku disertaciju „Ustanak u Bosni 1875—1878.“ odbranio je na Sveučilištu u Zagrebu 1958. i ona je do sada doživela tri izdanja i nepotpun prevod na nemački jezik (u izdanju Instituta za istoriju jugoistočne Evrope u Gracu).

Nakon specijalizacije u Prinstonu (SAD) od godinu dana, nastavio sa radom na Filozofskom fakultetu u Sarajevu sve do izbijanja građanskog rata 1992. godine.

U maju 1992. uhapšen je od strane muslimanskih „Zelenih beretki“ zajedno sa porodicom, pušten u kućni pritvor (iz osnovne škole Vratnik), uspeo da tajno prebegne na teritoriju Republike Srpske. Nakon toga je od septembra 1992. do penzionisanja 1. oktobra 1994. bio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH izabran 1973, a za redovnog 1981. godine. Član Srpske akademije nauka i umetnosti van radog sastava postao 16. novembra 1978; u radni sastav preveden 1. jula 1992. godine. Dopisni član je i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti od 1993, kao i član van radnog sastava Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 1996. godine. Milorad Ekmečić je član Senata Republike Srpske u drugom sazivu od 2009. godine.

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović odlikovao ga je 1. novembra 2010. godine Ordenom časti sa zlatnim zracima.Dobitnik je Kočićeve nagrade 2004. decembra 2011. dobio je Orden Svetog Save.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

 

Izvor: Slobodna Hercegovina

 

Vezane vijesti:

Akademik Milorad Ekmečić, istoričar – Predstoji nam nova …

Milorad Ekmečić: Mrak nadolazećeg rata – Jadovno 1941.

Dr MILORAD EKMEČIĆ: Sukob u Ukrajini je ništa drugo nego …

Milorad Ekmečić: Kuda ide Srbija-Evropa nije … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: