fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ODGAĐA SE RASVJETLjAVANjE SUDBINE NESTALIH

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/gracanica-nestali.jpg

KFOR, UNMIK i posebno Euleks odgovorni su što se odgađa rasvjetljavanje sudbine nestalih Srba i drugih nealbanaca, rečeno je u Gračanici tokom današnjeg protesta rodbine i prijatelja nestalih Srba i nealbanaca na Kosovu i Metohiji.

Milorad Trifunović iz Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca objelodanio je da postoje tri lokacije – Slakovce, Cecilija i Bajgora na području opštine Vučitrn na kojima su odbačeni posmrtni ostaci „više desetina nestalih Srba“ i da o tome kompletnu dokumentaciju posjeduje Euleks.

„Misije međunarodne zajednice smišljeno odlažu rešavanje sudbine nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca. Ćutanjem oni štite zločince, vođe bivše terorističke organizacije Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/, sada najviše predstavnike institucija smoproklamovanog Kosova“, rekao je Trifunović.

Trifunović je optužio KFOR da je sklonio dokumentaciju o ubijenim, nestalim i kidnapovanim, da su smišljeno, zatirući tragove, po nekoliko puta sahranjivali i ekshumirali ubijene Srbe.

UNIMIK je ćutao, odlagao istrage i uništavao dukumentaciju, dok su OEBS i Euleks, kako je rekao Todorović, cijelu istragu o nestalim i kidnapovanim sveli na rješavanje sudbine nestalih Albanaca.

„Cilj je optužiti isključivo Srbe da su odgovorni za zločine na Kosovu i Metohiji“, rekao je on, izražavajući uvjerenje da će specijalni sud za ratne zločine, čije se formiranje očekuje početkom naredne godine, istražiti i utvrditi pojedinačnu, ali i odgovornost po komandnoj liniji bivših pripadnika OVK.

On kaže da se smišljeno ćuti o zločinima nad Srbima. „Odlaganjem istraga odgovorni međunarodni zvaničnici daju vreme i prostor zločincima da zatru tragove“, upozorio je Trifunović.

On je dodao da je utvrđeno da su u više slučajeva posmrtni ostaci Srba identifikovani kao posmrtni ostaci Albanaca, čime Priština, uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice i istražilaca Haškog tribunala, pokušava uništiti dokaze o odgovornosti vođa OVK, sada najviših funkcionera privremenih kosovskih vlasti“.

Silvana Marinković, predsjednik Udruženja rodbine nestalih i kidnapovanih iz Gračanice, u ime nespokojnih porodica, uputila apel međunarodnim institucijama da primoraju kosovske institucije i Euleks da rasvijetle sudbinu nestalih i kidnapoavnih i ukoliko su ubijeni da porodicama predaju posmrtne ostatke.

Prema evidenciji srpskog Udruženja nestalih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije, na spisku se nalazi 1.711 lica svih nacionalnosti sa područja južne pokrajine. Od tog broja 532 lica su srpske nacionalnosti.

Sa skupa u Gračanici, kome je prisustvovalo dvadesetak članova porodica nestalih i kidnapovanih, upućen je apel vlastima u Beogradu da spriječe pokušaje Albanaca da podmetanjem posmrtnih ostataka zatru tragove o sudbini nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca.

Skup u Gračanici protekao je mirno i bez incidenata.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Parastos za Srbe nestale u dolini Neretve

NOVE PRIJETNjE SRBIMA KOJI TRAŽE ISTINU I NESTALE 

BOLNO SJEĆANjE NA NESTALE SRPSKE BORCE I CIVILE

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: