fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Одбор за Јасеновац на Летњој школи о холокаусту и геноциду у Охриду

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/odbor-zj1.jpg

У периоду од 26. септембра до 2. октобра у Охриду jе одржан међународни семинар о проучавању холокауста под насловом Разноврсне стратегиjе преживљавања jевреjске и ромске заjеднице у Македониjи: од отпора до мемориjализациjе на коме су учествовали координатор Одбора за Јасеновац Светог архиjереjског сабора Епископ Липљански Јован Ћулибрк и сарадник Одбора монах мр Павле Кондић. Организатор семинара jе био Институт за друштвене и хуманистичке науке Евро-Балкан из Скопља у сарадњи са Међународном радном групом за истраживање холокауста (ITF) и програмом Охридски летњи универзитет.

У раду семинара учествовало jе шеснаест научника из разних земаља Европе. Уводна предавања држали су др Кринка Видаковић Петров из Београда, др Софиjа Грандаковска из Скопља и проф. Маjкл Стjуарт из Лондона, коjи се нарочито бавио геноцидом над Ромима у Другом светском рату. Сви учесници Летњег универзитета су имали посебна излагања а међу њима и Епископ  Јован на тему Падобранац Јишува из Македониjе: случаj одсуства Нисима Тесте–Аразиjа и монах Павле на тему Римокатоличка бискупиjа скопска на верскоj мапи Краљевине Југославиjе 1924-1941.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/odbor-zj.jpghttps://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/odbor-zj2.jpg
У току семинара одржана jе и промоциjа зборника радова и докумената о страдању Јевреjа у Вардарскоj Македониjи током Другог светског рата под насловом Јевреjи из Македониjе и холокауст – историjа, теориjа, култура коjи jе припремила др Софиjа Грандаковска, а коjи су представили Кринка Видаковић Петров и Епископ Липљански Јован коjи су и коаутори зборника.
Делегациjа Одбора за Јасеновац jе у току свог боравка посетила Епископа Стобиjског Давида и поклонила се светињама Охридског jезера.

Текст и фото: П. Кондић

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/spc.jpg

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: