Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odata počast srpskim i grčkim vojnicima stradalim u Velikom ratu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević predvodio je u Pirotu srpsko-grčku komemorativnu svečanost posvećenu stradalim borcima u Prvom svjetskom ratu.

Grčko vojničko groblje Foto: Promo
Grčko vojničko groblje
Foto: Promo

Đorđević je naglasio da Srbiju i Grčku vezuju brojni istorijski događaji kroz koje je stečeno međusobno povjerenje i iskreno prijateljstvo dvije države, istakavši da su Srbi i Grci oduvijek saveznici i da nikada nisu bili neprijatelji.

„U najtežim vremenima, u vreme rata i u vreme mira, bili smo jedni uz druge. Veze između naših naroda jačaju i brojni stradali heroji koji su svoj večni mir našli u Grčkoj i Srbiji“, rekao je Đorđević.

On je dodao da Srbija i Grčka brinu o dostojanstvenom čuvanju uspomene na podnesenu žrtvu stradalih heroja, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

„Zbog njih smo danas ovde, jer smo zahvalni našim slavnim precima koji su nam podarili slobodu i budućnost potonjim generacijama. Čuvamo naše zajedničke običaje i negujemo tradiciju, jer znamo da je to zalog za bolju budućnost i zajednički život“, rekao je Đorđević.

On je zahvalio Grčkoj za podršku Srbiji na njenom evropskom putu, kao i na nepriznavanju nelegalno i nelegitimno samoproglašene nezavisnosti južne pokrajine Kosova i Metohije.

Na jedinom Grčkom vojničkom groblju iz Prvog svjetskog rata u Pirotu, sahranjeno je 358 grčkih vojnika i oficira, a tu se nalazi i spomenik podignut u čast 7.610 poginulih Piroćanaca, koji su dali živote za svoje potomke i budućnost Srbije.

Vijence su, osim predstavnika resornog ministarstva, položile delegacije Ministarstva odbrane, Ambasade Kipra i udruženja građana koji njeguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Danas 99 godina od proboja Solunskog fronta

Putevima zaboravljenih heroja Velikog rata- Vasa Eškićević

Golgota Velikog rata

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: