Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Od zločina na Koranskom mostu prošlo 29 godina

Danas se navršava 29 godina zločina na Koranskom mostu u Karlovcu – od jednog od prvih ratnih zločina nad pripadnicima JNA, a procesuirano je samo jedno lice, saopštio je Informaciono dokumentacioni centar “Veritas”.

Pomen žrtvama
Pomen žrtvama

Za ovaj zločin je hrvatsko pravosuđe tokom 23 godine dugog suđenja procesuiralo samo jedno lice, istovremeno praveći od njega žrtvu i heroja, navode iz “Veritasa”.

Pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde Hrvatske su 21. septembra 1991. godine ispred mosta na rijeci Korani zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se, iz kasarne “Mekušje” u kasarnu “Logorište”, prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, u to vrijeme jedine legitimne i regularne vojske u SFRJ.

Nakon obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, oni su odložili oružje, a jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena je u prostorije policije.

Druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovedena je pješice preko Koranskog mosta.

Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i otpočela “krvavi pir” nad njima.

Trinaestoricu rezervista JNA su likvidirali, što klanjem u ležećem položaju, što hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju.

Trojica, od kojih jedan sa teškim povredama, spasila su se skokom sa mosta, a četvrti, takođe teško povrijeđen, se u toku noći izvukao ispod mrtvih saboraca.

Za ovaj zločin u maju 1992. godine započeo je krivični progon karlovačkog specijalca Mihajla Miše Hrastova, a završio je u maju 2015. godine presudom Vrhovnog suda, kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog krivičnog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – protivpravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja.

U aprilu 2016. godine Hrastov je otišao na odsluženje ostatka izrečene kazne, sa koje je već 9. decembra iste godine pušten na uslovni otpust, 14 mjeseci prije isteka.

Hrvatsko pravosuđe se u te 23 godine “proslavilo” s ukupno sedam presuda istom čovjeku za isto krivično djelo, da bi ga na kraju ipak proglasilo zločincem, paralelno od njega praveći i žrtvu i heroja.

Izrečena kazna se tumači i kao nagrada ubici Hrastovu za preuzimanje odgovornosti za inkriminisani događaj, priznajući da ih je sam pobio i to u iskonstruisanoj nužnoj odbrani, u koju mu nisu na kraju povjerovali ni Vrhovni ni Ustavni sud, ističu iz “Veritasa“.

Iako izvedeni dokazi ukazuju na to da je u likvidaciji rezervnog sastava JNA učestvovalo najmanje tri lica i da je pucano iz najmanje dva različita oružja, a nadležno tužilaštvo se još ne oglašava po pitanju eventualnog proširenja optužbe na ostale izvršioce i naredbodavce.

“Veritas” napominje da, prema anketi nekih hrvatskih medija, devet od 10 stanovnika Karlovca i danas smatra da Hrastov nije zločinac, nego heroj.

Hrvatska država je za “grijeh” svog bivšeg specijalca Hrastova za zločin na Koranskom mostu porodicama likvidiranih žrtava, po pravosnažnim presudama parničnog suda, na ime naknade štete isplatila 6,5 miliona kuna /oko 860.000 evra/, dok su postupci za četvoricu preživjelih još u toku.

Jedan od te četvorice preživjelih je i Svetozar Šarac, koji je prvi svjedočio o ovom zločinu i na čijem iskazu je zasnovana osuđujuća presuda zločincu Hrastovu.

U zločinu na Koransko mostu ubijeni su Jovan Sipić, Božo Kozlina, Nebojša Popović, Milić Savić, Milenko Lukač, Nikola Babić, Slobodan Milovanović, Svetozar Gojković, Miloš Srdić, Zoran Komadina, Mile Babić, Vaso Bižić i Mile Peurača.

Preživjeli i ranjeni su Duško Mrkić, Svetozar Šarac, Nebojša Jasnić i Branko Mađarac.

Izvor: Banija onlajn

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: